fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena 1,39 milijardi EUR

Spoljnotrgovinska razmjena 1,39 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva četiri mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,39 milijardi EUR, što je 13,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 271 milion EUR, što je 2,7 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 18,4 odsto i iznosio je 1,11 milijardi EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,3 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 29,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 161,3 miliona EUR, koje čine električna energija sa 155,3 miliona EUR i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 262,6 miliona EUR koje čine drumska vozila sa 92,4 miliona EUR i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 65,4 miliona EUR, Bosna i Hercegovina 45,3 miliona EUR i Slovenija 44,9 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 187,3 miliona EUR, Kina 130,8 miliona EUR i Njemačka 107 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEFTA validatori pozitivno ocijenili Program AEO Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Crna Gora je dobila pozitivnu ocjenu za svoj Program ovlašćenih privrednih...