fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpajić da omogući pristup podacima o isplatama iz trezora

Spajić da omogući pristup podacima o isplatama iz trezora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, da bez odlaganja omogući pristup traženim podacima o isplatama iz trezora i obezbijedi puno poštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

“Uprkos javnom obećanju da će potrošnja novca biti javna i da će biti napravljen otklon od prakse Demokratske partije socijalista (DPS), Ministarstvo do danas nije odgovorilo niti na jedan zahtjev za slobodan pristup informacijama MANS-a koji se odnosio na trošenje novca građana za vrijeme mandata ove Vlade”, navodi se u saopštenju MANS-a.

Iz MANS-a su kazali da od samog formiranja Vlade, u decembru, Ministarstvo u kontinuitetu ignoriše zahtjeve te nevladine organizacije da se učine javnim podaci o transakcijama koje se vrše preko državnog
trezora.

“MANS se zbog toga žalio nadležnoj Agenciji za slobodan pristup informacijama, koja je do sada u svim slučajevima odlučila u našu korist. Ministarstvo je i te odluke Agencije ignorisalo, nastavljajući da krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama”, dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a su podsjetili da Crna Gora do prošle sedmice nije imala usvojen budžet, već su sve isplate iz trezora realizovane na osnovu odluka o takozvanom privremenom finansiranju koje su dosta kritikovane u javnosti.

“Za očekivati je bilo da će Ministarstvo upravo zbog takvog, vanrednog stanja u javnim finansijama, biti motivisano da svoj rad učini što transparentnijim, ali se to nije desilo”, navodi se u saopštenju.

Time je Ministarstvo, kako tvrde u MANS-u, i suštinski onemogućilo bilo kakvu građansku kontrolu nad svojim radom i to u periodu kada je ta kontrola zbog problema sa budžetom bila i najpotrebnija.

“Spajić je po dolasku na funkciju javno obećao da će građani biti informisani o svakom potrošenom centu, dok je iz Vlade poslata poruka da je slobodan pristup informacijama i saradnja sa civilnim sektorom jedan od prioriteta u njenom budućem radu”, rekli su iz MANS-a.

Nažalost, kako su kazali, realnost je bitno drugačija.

“Ne samo da nema ništa od proaktivnog objavljivanja podataka o finansijama, već nakon šest mjeseci ćutanja na zahtjeve MANS-a svjedočimo o nedostatku političke volje da se Zakon o slobodnom informacijama primjenjuje u korist javnog interesa”, saopštili su iz te NVO.

U MANS-u smatraju da je od nespornog javnog interesa da informacije o tome kako se u posljednjih šest mjeseci raspolagalo državnim novcem budu javne, kao i da u Ministarstvu prepoznaju zbog čega je potrebno da odmah prekinu sa DPS praksom skrivanja podataka.

“Upravo je takva praksa, praćenja ozbiljnim kršenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama, bila imanentna svim prethodnim vladama u pokušajima da se prikriju dokazi o kršenjima zakona i mogućoj korupciji”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...