fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpajić: Budžet zdrav i odgovoran

Spajić: Budžet zdrav i odgovoran

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je za ovu godinu predložila zdrav i odgovoran budžet koji će omogućiti opravak i stabilizaciju ekonomije, saopštili su njeni predstavnici, dok su poslanici u parlamentu ocijenili da je on neustavan i nerealan, pohvalivši, ipak, njegov programski karakter.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, kazao je da je ovo godina oporavka i stabilizacije ekonomije.

„Molim poslanike i građane da razumiju ozbiljnost situacije i shvate da se ove godine ne možemo igrati sa pretjeranom potrošnjom i opterećivanjem privrede“, rekao je Spajić u Skupštini, tokom obrazlaganja ovogodišnjeg budžeta.

Spajić je ocijenio da se Crna Gora trenutno nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i da je to teret sa kojim će u Vladi morati da se nose, ne samo ove godine, nego tokom čitavog mandata.

„Crna Gora je dobila Covid-19 i bila je na respiratoru mjesec. Obveznicom smo joj dali kiseonik i šansu da preživi. Sada joj ovim budžetom dajemo jednu vitaminsku infuziju, jer je ovo zdrav budžet“, objasnio je Spajić.

On je naveo da su za budžet dobili pohvale i čestitke svih relevantnih međunarodnih institucija i zemalja regiona.

Spajić smatra da je Vlada bila dovoljno hrabra da zadrži plate, penzije, socijalu, kapitalne investicije, kao i subvencije za poljoprivredu i sve ostale djelatnosti.

„Pomogli smo privredu koliko smo mogli i nijesmo posegli za podizanjem poreza, ni bilo kakvih drugih nameta za privredu i građane“, rekao je Spajić.

On je dodao da je Crna Gora trenutno „jedan rekonvalescent koji tek ustaje iz kreveta“.

„Primio je kiseonik, evo sad prima infuziju. Nemojmo sad da tjeramo tog rekonvalescenta da se penje na Kilimandžaro ili Himalaje ili da trči maraton. Ne može. Ne možemo sve odjednom, sačekajmo ovu godinu“, saopštio je Spajić.

Poslanica Demkratske Crne Gore, Zdenka Popović, je, komentarišuću prelazak na programsko budžetiranje, kazala da, ipak, nijesu u potpunosti ispoštovani svi principi tog modela, zbog kratkog vremena u kojem se sprovela reforma budežeta.

„Jako malo je bilo vremena za edukaciju administracje, pa je ovaj budžet kod nekih potrošačkih jedinica i linijski i programski“, rekla je Popović.

Ona je navela da je predloženim budžetom za ovu godinu planiran ukupan iznos primitka od gotovo 2,5 milijarde EUR, nakon teške prošle godine.

„To izgleda impresivno i ukazuje da je cilj predloženog budžeta stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak uz stabilizaciju javnih finansija“, ocijenila je Popović.

Ona je saopštila da Vlada, prilikom koncipiranja budžeta, nije pribjegla mjerama fiskalne politike, koje ugrožavaju standard građana.

„Jedina mjera poreske politike, koja neće uticati na socijalno ranjive kategorije stanovništva, je uvođenje akcizne politike na luksuznu robu – cigarete alkoholna i gazirana pića“, navela je Popović i dodala da budžet, pored ekonomske, ima i jaku socijalnu komponentu.

Poslanik Nove srpske demokratije, Dejan Đurović, kazao je da je Predlog zakona o budžetu za ovu godinu sanacioni, jer je prošla bila godina pandemije, finansijskog kolapsa, nakon koje je, kako je poručio, otišla najveća pandemija koja je zahvatila Crnu Goru – Demokratska partija socijalista (DPS), koja je vladala 30 godina.

„Budžet je i restriktivan, jer je najavljena ušteda od 170 miliona EUR. On se temelji na pretpostavci da će Crna Gora od sezone zaraditi 700 miliona EUR ili 65 odsto od zarade 2019. godine. Lično smatram da je to optimistično, ali da bude i 50 odsto, to se ne bi moglo smatrati neuspjehom“, smatra Đurović.

On je kazao da probleme u ostvarivanju te procjene predstavljaju neizvjesnost zbog koronakrize i uvođenje snakcija Rusiji, čiji građani, osim turista iz regiona, donose najveću zaradu kada su u pitanju prihodi od turizma.

Đurović je, govoreći o prihodu od nelegalne imovine od 40 miliona na godišnjem nivou, kazao da će to biti vrlo teško realizovati.

„Kako ste došli do te računice? Zakon o nelegalno stečenoj imovini bio je naš predizborni moto i najavljen je odmah nakon konstituisanja Skupštine, a u Vladinom programu se našao za kraj ove godine“, rekao je Đurović.

On je ocijenio da je pozitivno što neće biti smanjenja plata, penzija i socijalnih davanja.

Pozitivno je, kako smatra, i programsko budžetiranje, kako bi se vidjelo transparento na šta se troši novac.

„Kamate od blizu 115 miliona EUR ukazuje na teško naslijeđe prethodne vlade. Nadam se da ćete naći rješenje za skupe kredite“, dodao je Đurović.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, kazao je da je ova Vlada bila velika prevara građana Crne Gore, u kojoj su tajkuni imali jedan zadatak – da DF ne bude u Vladi.

„Ako nema DF-a, onda nema nikakvih reformi. Bio sam vrlo ljut, ne zato što je izbačen DF, nego zbog postupaka nove Vlade. Ja podržavam mlade ljude, ali one koji donose evropski i duh transparentnosti, a ne grubo kršenje zakona koje smo imali“, rekao je Medojević.

On je kazao da je građanin Spajić, prije nego je postao ministar, obavljao državne funkcije i grubo prekšio zakon, što je krivično djelo.

„Da vi ne predložite budžet i odlučite da idete na privremeno finansiranje, to do sad nisam vidio. Od početka nove godine potrošili ste 500 miliona i platili svojim potpisom. Koji je to potencijal za korupciju“, pitao je Medojević.

On je rekao da je Spajić, kada je došao na funkciju, trebalo da uradi plan fiskalnog prilagođavanja.

„Skoro sedam hiljada radnih mjesta je ugašeno, a možda i više. Najmanje je ugašeno radnih mjesta u državnoj upravi, tamo gdje treba rezati“, smatra Medojević.

On je kazao da je ova Vlada nastavila politiku DPS-a i nastavila sa zaduživanjem.

„Osim sklonosti ka nezakonitom i tajnom poslovanju, vi ne usvajate budžet, ne odgovarate Skupštini i ne poštujete zakone. To je ideologija japijevaca koje zanima samo profit“, rekao je Medojević.

On je saopštio da je deficit za dva mjeseca 90 miliona, tako da bi sada trebalo razgovarati o rebalansu budžeta.

„Ova kriza se mora politički riješiti, što bi bilo najbolje rekonstrukcijom Vlade ili novim izborima. Ove strukture koje su formirale Vladu će nas opet prevariti“, poručio je Medojević.

Spajić je odgovorio da se čudi tolikoj količini neistina i agresije.

„Ja vas ne znam. Jednom smo se upoznali, kada ste rekli ‘Moraću da te napadam’. Vi ste pametan čovjek i imate kapaciteta“, rekao je Spajić.

On je pozvao Medojevića da podnese krivičnu prijavu protiv njega ukoliko je kršio zakon.

Medojević mu je dobacio “rokaj”, na šta je Spajić odgovorio da “odbija da roka”.

„Ja ne želim da vas napadam i nemam ništa protiv vas. Ja hoću da ova država napreduje, da imamo fiskalni deficit tri odsto, borim se protiv šverca cigareta. Rekli ste da hoćete da date podršku mladima, evo vam šansa“, kazao je Spajić.

On je rekao Medojeviću da su ti svakodnevni napadi i drama neprijatni i pitao čime su to zaslužili.

Poslanik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, saopštio je da nije doprinos biti u vlasti, a raditi sve da ta vlast ne radi punim kapacitetom.

„Iako danas opizicija u najvećem broju nije pristuna na ovoj raspravi, sam sebi sam postavio pitanje što će nam opozicija kada imamo ovakve rasprave između članova parlamentarne većine“, kazao je Konatar.

On je dodao da je demokratija konačno stigla u Crnu Goru, ali da svi građani sude prema tome kako su glasali i kako će glasati opet.

„Najteži mogući zadatak koji je neko mogao dobiti bilo je sastavljanje budžeta za ovu godinu. Žao mi je što nema predstavnika DPS-a u Skupštini, jer razgovaramo o jednom od najvažnijih zakona za funkcionisanje Crne Gore“, naveo je Konatar.

On je rekao da se parlamentarna većina suočila sa finansijskom situacijom u kojoj je Crna Gora bila dužna 3,8 milijardi EUR, a u martu je stizalo skoro 400 miliona EUR duga.

„Sastavljali smo budžet početkom decembra i krenuli u tu priču, a da nijesmo znali hoćemo li u februaru ili martu imati dovoljno novca da finansiramo redovne obaveze. Neki ljudi u opoziciji su očekivali da će da se desi slom javnih finansija u Crnoj Gori i da će da krene priča da nova Vlada nije u stanju da finansira svoje obaveze“, saopštio je Konatar.

Izabrana je nova Vlada, a kako je kazao, plate i penzije nijesu smanjenje, odnosno nije se desio nikakav kataklizmični scenario, iako je situacija vrlo teška.

„Prošla vlada je povećala stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) dva puta, a dobro je što se ova Vlada nije odlučila za tu mjeru. Samo na pale državne garancije od 2010. do 2019. godine preko 200 miliona EUR državnog novca bačeno u vazduh“, rekao je Konatar.

On je naveo da je ključno što je Predlog budžeta reformski u metodologiji, jer će sada finansirati programe i programaske aktivnosti.

„Izvorni prihodi su veći u odnosu na realizaciju iz prošle godine, dok su izdaci manji. To je omogućilo da ovaj budžet u sebi sadrži izdvajanja za dječije dodatke i za besplatne udžbenike za sve osnovce u Crnoj Gori. To je najava jedne odgovornije socijalne politike“, naveo je Konatar.

On je kazao da poslanički klub Crno na bijelo daje podršku tom predloženom aktu u načelu i dodao da su predložili nekoliko amandmana, koji utiču na povećanje kvaliteta života.

Poslani Bošnjačke stranke (BS), Ervin Ibrahimović, rekao je da je, usljed pandemije koronavirusa, ekonomija strašno napadnuta i doživela je najveći pad u regionu.

„To nas upozorava da drugačije planiramo našu privredu. Slaba diverzifikacija uslovila je da smo bili najranjiviji u ovom preteškom vremenu“, naveo je Ibrahimović.

On smatra da je budžet trebalo da se planira hrabrije i da se više sredstava opredijeli za kapitalni.

„Bojim se da, ipak, ovaj budžet ne ide u tom pravcu i da nije planiran na realnoj osnovi. Brine me da će on uticati da naša ekonimija nazaduje i da će doći do porasta sive ekonomije“, saopštio je Ibrahimović.

On je kazao da ima stvari koje bi trebalo pohvaliti, a koje se odnose na socijalnu notu, transparentnost i smanjeje javnih troškova

„Kapitalni budžet predviđa 230 miliona EUR, od kojih dvije trećine ide na autoput, a samo 70 miliona za ostalih 150 kapitalnih projekata. Trebalo je da prihvatite neka pitanja od opština, posebno na sjeveru, koje nemaju kapacitet da nastave te projekte. Žao mi je što nijeste hrabrije krenuli u razvoj sjevera“, rekao je Ibrahimović.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović govorila je o kapitalnim projektima u Beranama i poručila da treba bolje koncipirati njihovu realizaciju, kako bi koristili prije svega građanima.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, rekao je da se budžet može okarakterisati na način da se radi o čistoj prevari.

Tu se, kako je kazao, najprije misli na naknade majkama sa troje i više djece.

“U ovom budžetu nema vraćanja naknada majkama sa troje i više djece. To je bilo vaše izborno obećanje”, podsjetio je Konjević.

On je naveo da u budžetu nema ni povećanja zarada zdravstvenim i prosvjetnim radnicima, što je, takođe, bilo izborno obećanje.

Konjević je rekao da je Vlada u budžetu navela projekcije od pojedinih zakona, koji su tek došli u skupštinsku proceduru.

“Ovaj budžet je slika i prilika svega što ste kritikovali u prethondom mandatu, što je radio DPS”, tvrdi Konjević.

Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Damir Šehović, kazao je da je budžet nesustavan, nerealan, nepravedan i potpuno bezličan.

“Čist avanturizam je da održivost budžeta zasnivate na pretpostavci da ćete ove godine ostvariti 700 miliona EUR prihoda od turizma, da od povećanja akciza na slatkiše, gazirana pića i alkohol očekujete nekoliko desetina miliona EUR, a po osnovu oporezivanja nelegalno stečene imovine 40 miliona EUR, iako nemamo ni slovo zakona o porijeklu imovine”, rekao je Šehović.

On je dodao da bi Vlada trebalo da se obračuna sa sivim tržištem i da bi na taj način ubrala više prihoda nego što je planirala povećanjem akciza.

“Ovaj budžet je pokazatelj da nema govora o strukturnim reformama, o novoj politici prema visokom poreskom dugu i o borbi protiv sive ekonomije”, poručio je Šehović.

On je, ipak, pohvalio intenciju da se ide ka programskom budžetu.

Šehović je podsjetio da je premijer Zdravko Krivokapić obećao da će Crna Gora imati stabilne finansije i eknomski boljitak.

“Danas, nakon pola godine, imamo umjesto stabilnih antisistem u javnim finansjama”, kazao je Šehović.

On je to obrazložio time što budžet još nije usvojen, a već je maj, što se već peti mjesec zaredom najveći broj potrošačkih jedinica nezakonito finansira, što od momenta kad je Vlada formirana ima devet hiljada osoba više na Birou rada, što su porasle cijene ulja, brašna i goriva, što je ugašena nacionalna avio-kompanija, a svi kapitalni projekti tapkaju u mjestu.

Spajić je, odgovarajući poslanicima, rekao da Vlada i njegovo Ministarstvo sve rade po Ustavu i zakonu.

„Sve optužbe da smo nešto nezakonito uradli su neistinite. Ako neko ima dokaze da smo nezakonito nešto uradii neka krenu s krivičnim prijavama“, poručio je Spajić.

On je, govoreći o prihodima koji se planiraju po osnovu oporezivanja nelegalno stečene imovine, precizirao da je to za ovu godinu 20 miliona EUR.

„Mi ćemo izmjenama zakona o poreskoj administraciji i o porezu na dohodak fizičkih lica omogućiti takav jedan korak. To nije savršeno rješenje, već rješenje koje nam daje mogućnost da naplatimo te prihode od nelegalno stečene imovine. U iščekivanju jednog zakona koji će biti cjelokupno rješenje, želimo da što prije krenemo u akciju i to je intencija izmjene ovih propisa“, objasnio je Spajić.

On je, govoreći o akcizama na cigarete, naveo da su, i nakon planiranog povećanja, one ispod minimalnog nivoa zadatog direktivama EU.

„Poslije ovog povećanja nama će biti 87 EUR na hiljadu komada, a direktiva EU zahtijeva 90“, precizirao je Spajić.

Kada je u pitanju kapitalni budžet, on je rekao da se on mora planirati godinu unaprijed.

On je pozvao sve predstavnike opština i građane da kandiduju projekte i urade projektnu dokumentaciju, kako bi ta sredstava mogla da se planiraju za naredni budžet.

Najčitanije