fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSolidni rezultati podržali berzanske indekse 

Solidni rezultati podržali berzanske indekse 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u utorak su blago porasli, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko američkih banaka i kompanija.

Dow Jones je ojačao 0,26 odsto na 26.452 boda, dok je S&P 500 porastao 0,05 odsto na 2.907 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 odsto na 8.000 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast tih indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko američkih banaka i kompanija, od Bank of America i UnitedHealtha do BlackRocka i Jonhson & Johnsona.

„Vidimo različite brojke i različite pokretače. Iz finansijskog i zdravstvenog sektora dobili smo nejasne poruke”, kazao je John Lynch, strateg u kompaniji LPL Financial.

Od 42 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 80 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su analitičari malo poboljšali očekivanja, pa sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,8 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 odsto.

Ipak, ukoliko se procjene pokažu tačnim, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, što je ponajviše posljedica usporavanja rasta globalne ekonomije.

Nakon snažnog rasta od početka ove godine, sada se S&P 500 indeks nalazi samo oko jedan odsto ispod svog rekordnog nivoa dostignutog krajem septembra. Dow Jones i Nasdaq indeks kreću se oko 1,5 odsto ispod svojih najviših nivoa u istoriji.

I na evropskim burzama cijene dionica u utorak su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,44 odsto, na 7.469 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,67 odsto, na 12.101 bod, a pariski CAC 0,36 odsto, na 5.528 bodova.

Najčitanije