fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažno partnerstvo UN-a i Vlade u cilju razvoja poljoprivrednog sektora

Snažno partnerstvo UN-a i Vlade u cilju razvoja poljoprivrednog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i Ujedinjene nacije (UN) proširiće saradnju u narednom periodu kako bi na najbolji mogući način pomogli održivom i razvoju poljoprivrednog sektora, ocijenili su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i rezidentni koordinator UN-a u Podgorici, Piter Lundberg.

Lundberg je predočio značaj koji UN pripisuje saradnji sa Vladom Crne Gore, sa posebnim osvtom na oblast poljoprivrede, koja je jedna od važnih oblasti za ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Lundberg je najavio skoro usvajanje novog petogodišnjeg okvira saradnje Crne Gore i sistema Ujedinjenih nacija zasnovanog na zajednički indetifikovanim prioritetima.

On je uputio srdačne čestitke Jokoviću na imenovanjima, istakavši uvjerenje da će se nastaviti i proširiti saradnja u oblasti poljoprivrede na obostrano zadovoljstvo.

Joković se, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, zahvalio na posjeti i dosadašnjoj podršci i naglasio da je poseban fokus rada Vlade suštinska podrška razvoju poljoprivrede i razvoja sjevera kroz unapređenje sektora poljoprivrede, turizma, drvoprerade, kao i kroz otvaranje novih industrijskh pogona.

Joković je iskazao i opredjeljenje Ministarstva da se u najkraćem roku obezbijedi, u saradnji sa Ministarstvom finansija, jedan manji poseban garantni fond za poljoprivrednike koji se bave primarnom proizvodnjom, kako bi im se olakšao i ubrzao proces dobijanja kredita od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i komercijalnih banaka.

Primarni cilj ove inicijative je da se ubrza proces realizacije ugovorenih projekta u okviru IPARD II programa, kako bi poljoprivredni proizvođači mogli uspješno da realizuju ugovorene investicije i ostvare značajnu bespovratnu podršku iz IPARD-a.

Sagovornici su analizirali ključne izazove u oblastima poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i ruralnog razvoja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije