fbpx

Snažan rast indeksa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u ponedjeljak su indeksi snažno porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prošle sedmice.

Dow Jones ojačao je 1,46 odsto na 24.640 bodova, S&P 500 je skočio 1,55 odsto na 2.673 poena, a Nasdaq indeks 2,06 odsto na 7.081 bod.

Nakon što su prošle sedmice ti indeksi pali više od 3,5 odsto, u ponedjeljak su nadoknadili dio gubitaka.

Najviše su, u prosjeku 3,1 odsto, porasle cijene dionica u trgovačkom sektoru, zahvaljujući skoku cijene Amazon.coma za 5,3 odsto, jer se ulagači nadaju snažnom rastu potrošnje za vrijeme “Cyber ponedjeljka”.

Prema procjenama, potrošnja bi na taj dan u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) trebalo da dostigne rekordnih 7,8 milijardi USD.

“Crni petak” i “Cyber ponedjeljak” označavaju početak potrošnje uoči božićnih praznika, a nakon dobrih prvih rezultata ulagači se nadaju jačanju potrošnje.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a predvodili su trgovački i tehnološki sektor.

Tehnološki sektor je godinama predvodio po rastu cijena na tržištu, ali posljednjih sedmica je pod pritiskom jer ulagači nijesu uvjereni da te kompanije mogu i ubuduće rasti tako brzo kao posljednjih godina.

Nakon oštrog pada prošle sedmice, tehnološki sektor je u ponedeljak skočio 2,3 odsto.

Snažno su, u prosjeku 1,7 odsto, porasle i cijene dionica u energetskom sektoru, jer su se cijene nafte oporavile nakon što su prošle sedmice potonule više od deset odsto.

Zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, što bi moglo da izazove slabljenje potražnje za energentima, od početka oktobra cijene nafte pale su oko 30 odsto i zaronile na najniže nivoe u više od godinu.

Cijene nafte porasle su u ponedeljak skoro tri odsto, što je podržalo rast cijena dionica u energetskom sektoru.

Na evropskim berzama cijene dionica u ponedeljak su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 odsto na 7.036 bodova, frankfurtski DAX porastao je 1,45 odsto na 11.354 poena, a pariski CAC 0,97 odsto na 4.994 boda.

Najčitanije