fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast berzanskih indeksa

Snažan rast berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi snažno porasli, zahvaljujući najviše rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones ojačao je 305 bodova ili 0,86 odsto, na 35.768 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,45 odsto, na 4.587 poena, a Nasdaq indeks 2,08 odsto, na 14.490 bodova.

Snažan rast indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, posebno tehnoloških divova, prenosi SEEbiz.

Među ostalim, dionica Microsofta poskupila je više od šest odsto, dok je cijena Mete, krovne kompanije Facebooka, porasla više od pet odsto, nakon što je u prethodna četiri dana ta kompanija izgubila gotovo trećinu svoje vrijednosti.

Skok tehnološkog sektora uslijedio je nakon što su prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice skliznule s najviših nivoa u više godina.

„Tržište obveznica u osnovi poručuje da postoje granice do kojih bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogao povećati kamatne stope, a to je pozitivno za tržište dionica, posebno onih koje se temelje na rastu”, kazao je portfelj menadžer u firmi Ingalls&Snyder, Tim Ghriskey.

Glavno pitanje na tržištu već duže vrijeme je ono koliko će oštar biti Fed kako bi suzbio inflaciju, koja je krajem prošle godine dosegnula najviše nivoe u gotovo 40 godina.

Danas će biti objavljen izvještaj o potrošačkim cijenama u januaru, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija dostigla 7,3 odsto, nakon što je u decembru iznosila sedam odsto.

Budu li podaci ispod očekivanja, to bi značilo da Fed ne bi trebalo da bude previše agresivan u podizanju ključnih kamatnih stopa.

Bude li, pak, inflacija iznad očekivanja, ojačaće špekulacije da bi Fed već u martu mogao povećati kamate čak 0,5 postotnih bodova, što bi loše uticalo na tržište kapitala.

Posljednjih godina rast tog tržišta podsticala je vrlo labava monetarna politika Feda, uz izdašne fiskalne podsticaje američke vlade, no period jeftinog novca bliži se kraju.

Podršku tržištu pružaju dobri kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od 318 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje za posljednje prošlogodišnje tromjesečje, njih 78 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Uprkos rastu u posljednje dvije sedmice, S&P 500 indeks i dalje je na gubitku od početka ove godine oko četiri, a Nasdaq oko sedam odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,01 odsto, na 7.643 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,57 odsto, na 15.482 poena, a pariski CAC 1,46 odsto, na 7.130 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektronske komunikacione mreže na visokom stepenu razvoja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektronske komunikacione mreže u Crnoj Gori su na visokom stepenu razvoja,...