fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjiti cijenu ekotoksikološkog ispitivanja za poljoprivredu

Smanjiti cijenu ekotoksikološkog ispitivanja za poljoprivredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret URA pozvao je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da smanji cijenu ekotoksikološkog ispitivanja za poljoprivredne proizvode koja iznosi 85 EUR po kulturi.

Odbornik Građanskog pokreta URA u Gradskoj opštini Golubovci, Balša Vujačić, kazao je daje nedopustivo da poljoprivredni proizvođači, posebno oni koji na malim površinama sade biljne kulture, kod Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) plaćaju fizičko-hemisjko ispitivanje proizvoda skoro 85 EUR po kulturi prije puštanja u promet.

On je saopštio da se takva procedura prije puštanja proizvoda na tržištu svakako mora sprovesti, ali da je cijena plaćanje te usluge za poljoprivredne proizvođače jako visoka.

„Dakle, u specijalističkoj privatnoj medicinskoj ambulanti pregled ćete platiti od 30 do 50 EUR, a naši poljoprivrednici, prije nego puste proizvod na tržište, za to moraju platiti skoro 85 EUR po jednoj kulturi”, naveo je Vujačić u saopštenju.

On smatra da se troškovi prije svega gomilaju onim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju manje zasadne površine i uzgajaju više kultura, jer ekotoksikološko ispitivanje svake pojedinačno moraju platiti blizu 85 EUR“, navodi Vujačić.

Vujačić je dodao da su u svim zemljama Evropske unije (EU) opterećenja na poljoprivredu najmanja kako bi se podsticala domaća proizvodnja.

“Zato država mora stimulisati našu domaću proizvodnju, a ovo nije put ka tome”, zaključio je Vujačić.

Najčitanije