fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlabo snabdijevanje podiglo cijene nafte iznad 95 USD

Slabo snabdijevanje podiglo cijene nafte iznad 95 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 95 USD budući da su se trgovci fokusirali na slabo snabdijevanje na početku jesenjeg tromjesečja na sjevernoj polulopti.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 1,14 USD i iznosila je 95,1 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 USD višoj cijeni, od 91,74 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se u fokusirali na zalihe sirove nafte u ključnom američkom čvorištu Cushing u Oklahomi, strahujući da bi se mogle spustiti ispod operativnog minimuma.

Pad u Cushingu, lokaciji isporuke nafte kupljene terminskim ugovorima, dodatno bi zaoštrio ionako ozbiljan problem slabog snabdijevanja zbog odluke vodećih proizvođača da period smanjenih isporuka protegnu do kraja godine.

U takvim uslovima trgovci su zanemarili izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je prema navodima izvora pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za nekih 1,6 miliona barela. Analitičari su procjenjivali da su se smanjile za oko 300 hiljada barela.

Problem slabog snabdijevanja naglasila je i privremena ruska zabrana izvoza benzina i dizela. Moskva je naknadno iz zabrane izuzela gorivo za plovila i dizel s visokim udjelom sumpora, ali ograničenja bi ipak mogla podstaći rafinerijsku potražnju za sirovom naftom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak pojeftinio 42 centa, na 95,31 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije