fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlabi podaci iz ekonomije i kompanija pritisnuli indekse

Slabi podaci iz ekonomije i kompanija pritisnuli indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su značajno pale, jer su slabiji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji i poslovni rezultati kompanija izazvali strahove da bi ekonomske štete od koronakrize mogle biti i veće nego što se procjenjivalo.

Dow Jones skliznuo je 1,86 odsto na 23.504 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,2 odsto na 2.783 poena, a Nasdaq indeks 1,44 odsto na 8.393 boda, prenosi Hina.

Pad indeksa posljedica je slabijih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja, uključujući pad prometa u trgovini na malo u martu od 8,7 odsto, što je njegov najveći pad od 1992. godine, od kada se prate ti podaci.

Pritom je prodaja automobila pala više od 25 odsto, a goriva na benzinskim postajama više od 17 odsto.

To je posljedica strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, zbog čega je mnogim Amerikancima naloženo da ostanu kod kuće.

Sve to ukazuje na oštar pad lične potrošnje, koja čini oko dvije trećine ekonomske aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Uz to, industrijska je proizvodnja u martu potonula je 5,4 odsto, što je njen najveći pad od 1946. godine.

S obzirom na te i druge loše podatke iz marta, ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da je u prvom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) pao 10,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njegov najveći pad od 1947. godine.

Kako se blokada djelova ekonomije u aprilu proširila na više država SAD-a, u drugom tromjesečju bi američki BDP mogao pasti i 30 odsto.

Ekonomisti JPMorgana očekuju čak pad od 40 odsto, nakon pada u prvom kvartalu od deset odsto.

„Ekonomija je očigledno urušena. Niko ne kupuje automobile, namještaj, a promet u restoranima i barovima pao je više od 26 odsto”, rekao je glavni ekonomist u MUFG Union Bank, Chris Rupkey.

I poslovni rezultati kompanija ukazuju na veće nego što se očekivalo ekonomske štete od koronakrize.

Nakon što su dan ranije JPMorgan Chase i Wells Fargo objavili pad dobiti u prvom tromjesečju i povećanje rezervi zbog mogućih gubitaka povezanih s pandemijom, još dvije velike banke, Bank of America i Citigroup, potvrdile su negativne trendove.

Cijene dionica te dvije banke potonule su više od pet odsto.

“Razočaravajući rezultati banaka povećali su zabrinutosti u vezi poslovnih rezultata ostalih kompanija. Narednih sedmica biće važno pratiti poslovne izvještaje kompanija iz perspektive dugova. Nisam siguran da će oporavak ekonomije biti tako snažan kao što neki očekuju”, rekao je portfelj menadžer u fondu Kingsview Investment Management, Paul Nolte.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 3,34 odsto na 5.597 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,9 odsto na 10.279 poena, a pariski CAC 3,76 odsto na 4.353 boda.

Najčitanije

Reforma javne uprave važna za evropske integracije

Podgorica, (MINA) – Reforma javne uprave i digitalna transformacija kompleksni su procesi, a Vlada...