fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkok broja zaraženih pritisnuo cijene nafte

Skok broja zaraženih pritisnuo cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u ponedjeljak su na međunarodnim tržištima pale ispod 43 USD za barel, pod pritiskom povećanja broja zaraženih koronavirusom u mnogim zemljama, ali su ulagači ostali oprezno optimistični.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,79 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi nižoj cijeni, od 40,23 USD, prenosi SEEbiz.

“Kako sad izgleda, cijene vjerovatno neće ubrzo znatnije rasti dok se ne pojave znaci usporavanja pandemije. Iako je širenje virusa u Evropi ograničeno, pred Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i nekim azijskim zemljama je dug put “, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Više od 14,5 milijuna ljudi u svijetu je zaraženo koronavirusom, dok je više od 604 hiljade umrlo zbog te bolesti.

Ulagači su pažljivo pratili samit EU-a, na kojem su lideri 27 zemalja članica nakon višednevne, maratonske sjednice postigli sporazum u vezi plana za oporavak i višegodišnji zajednički budžet.

Iako se potražnja za gorivima oporavila nakon 30-odstotnog pada u aprilu kada je većina zemalja uvela stroga zatvaranja, potrošnja je i dalje ispod nivoa prije pandemije. Američka potražnja za benzinom u maloprodaji ponovo pada dok raste broj zaraženih.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 43,22 USD te bila niža 58 centi u poređenju s prethodnim trgovinskim danom.

Najčitanije

Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Američki indeksi skočili su u petak nakon što je aprilski izvještaj...