fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSjutra sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU u Sofiji

Sjutra sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU u Sofiji

Brisel, Sofija, (MINA-BUSINESS) – Lideri šest država Zapadnog Balkana usvojiće sjutra plan za formiranje Zajedničkog regionalnog tržišta (ZRT) na samitu u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa.

Centralnoevropska zona slobodne trgovine (CEFTA) će, kako su saopštili njeni predstavnici, direktno sprovoditi ključne aktivnosti iz tog plana, koji treba da se sprovede do kraja 2024. godine.

Taj ambiciozni plan se sastoji od aktivnosti podijeljenih u četiri glavne regionalne oblasti – trgovinskoj koja obuhvata slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi, investicionoj koja se odnosi na usklađivanje investicione politike sa EU standardima i najboljom međunarodnom praksom i promociju regiona stranim i međuregionalnim investitorima, digitalnoj vezanoj za integraciju Zapadnog Balkana u pan-evropsko digitalno tržište i industrijskoj i inovacionoj koja se odnosi na transformaciju industrijskih sektora i oblikovanje lanaca vrijednosti kojima pripadaju i njihova priprema za aktuelnu sadašnjost i izazove budućnosti.

CEFTA će, kako je objašnjeno, direktno sprovoditi glavne aktivnosti u regionalnoj trgovinskoj i drugim oblastima, zajedno sa Savjetom za regionalnu saradnju, Transportnom zajednicom i drugim partnerima.

Direktor CEFTA sekretarijata, Emir Đikić, koji će učestvovati na sastanku, kazao je da će zajedničko regionalno tržište dodatno stimulisati aktivnosti u CEFTA-i i CEFTA stranama.

„Naš posao u naredne četiri godine je da ostvarimo konkretne rezultate za dobrobit naših preduzeća i građana. Želimo da smanjimo vrijeme čekanja na prelazima 30 odsto i učinimo trgovinske procedure efikasnijim, što očigledno smanjuje izvoznicima troškove i štedi vrijeme. Želimo da regionalno tržište dovedemo do svih kompanija i privrednika kroz internet prodaju i promociju trgovine bez papira“, rekao je Đikić.

On je dodao da će sve to pomoći regionu da uhvati korak sa usvajanjem EU standarda i približi se evropskom tržištu.

CEFTA ima za cilj jačanje trgovinske saradnje, stvaranje privlačne investicione klime i doprinos ekonomskom razvoju i saradnji između članica.

Najčitanije