fbpx
19.9 C
Podgorica
September 29, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessSjever prioritetna oblast kada su u pitanju IPA fondovi

Sjever prioritetna oblast kada su u pitanju IPA fondovi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podrška sjeveru države je neophodna za bolju iskoristljivost evropskih fondova, a Bugarska svoju podršku iskazuje naročito na polju zdrastvene infrastrukture, ocijenjeno je na sastanku ministra kapitalnih investicija, Ervina Ibrahimovića i bugarske ambasadorke u Podgorici, Meglene Plugčieve.

Plugčieva je ponudila pomoć njene države, koja ima bogato iskustvo na pristupnom putu Evropskoj uniji, a koje bi Crnoj Gori bilo korisno u namjeri da efikasnije koristi sredstva iz pristupnih fondova, sa ciljem snažnijeg regionalnog razvoja, naročito na sjeveru.

Na sastanku se govorilo i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, kao i o važnosti energetike u neizvjesnim vremenima i složenoj geopolitičkoj situaciji.

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvalio ambasadorki na partnerskoj i prijateljskoj podršci Bugarske evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona.

Posebnu zahvalnost izrazio je i za prethodno realizovane projekte koje je inicirala Bugarska, a tiču se konkretne podrške putem grantova u zdravstvu opštinama Pljevlja, Žabljak, Berane, Nikšić, kao i podršci djeci i omladini Danilovgrada i Podgorice.

Takođe, Plugčieva je informisala Ibrahimovića o detaljima predstojeće vježbe civilne zaštite koja će se održati u Crnoj Gori, a za koju Opština Sofija šalje Modul srednje urbane potrage i spašavanja, koji čini 37 zaposlenih, pet vozila hitne pomoći, tri laka kamiona, jedno vozilo hitne pomoći, kao i vozilo za reagovanje na incidente i nesreće sa opasnim materijalima.

Ibrahimović je kazao da ga raduje ovakav događaj i prije svega entuzijazam koji Bugarska pokazuje za još intenzivniju saradnju i ulaganja u Crnu Goru ocjenivši ga korisnim u pripremi Crne Gore za vanredne situacije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije