fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSindikat metalskih i rudarskih radnika traži sastanak s Milatovićem

Sindikat metalskih i rudarskih radnika traži sastanak s Milatovićem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Sindikata metalskih i rudarskih radnika, koji djeluje pri Uniji slobodnih sindikata (USSCG), zatražili su od ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića, da ih primi na razgovor, kako bi ga bliže upoznali da problemima sa kojima se suočavaju.

Predsjednica Sindikata, Sandra Obradović, je u dopisu Milatoviću kazala da su 11. decembra, na sjednici Izvršnog odbora, razmatrali aktuelnu situaciju u metalskom i rudarskom kompleksu.

„Vjerujemo da vam je već dobro poznato koliko i na koji način su ova dva sektora urušena prethodnih godina i na kakvom su nivou radna prava onih, rijetkih, koji su imali prilike da zadrže svoje poslove“, navela je Obradović.

Ona je kazala da su na desetine i stotine njihovih kolega u prethodnom periodu izgubili poslove usljed privatizacije, likvidacije ili stečaja u većem dijelu ta dva sektora.

„Veliki broj njih, poslije 30 ili čak 40 godina rada na teškim i po zdravlje opasnim poslovima, danas prima penzije koje su nedovoljne da pokriju i osnovne životne potrebe“, tvrdi Obradović.

Oni koji su zadržali posao, kako je navela, danas se nalaze u situaciji da ne mogu kod poslodavaca da ostvare osnovna prava iz rada i po osnovu rada.

„U takvoj situaciji, do danas, nijesmo imali adekvatnu zaštitu od za to nadležnih organa. Ono što posebno zabrinjava zaposlene u kompleksima koje predstavljamo, s obzirom na opasnost i težinu poslova koje obavljaju, jesu pitanja ostvarivanja prava na penziju i na beneficirani radni staž za pojedina radna mjesta“, navela je Obradović.

Ona je podsjetila da je izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koji je stupio na snagu 12. avgusta ove godine, propisano da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 30 godina staža osiguranja, od čega najmanje 20 godina efektivno provedenih na radnim mjestima na kojima se u rudnicima staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Pravo pod tim uslovom može ostvariti zaključno sa 31. decembrom naredne godine.

„U toku trajanja javne rasprave i rada na izmjeni tog zakona, insistirali smo na tome da se za zaposlene u metalskoj i rudarskoj industriji ne propisuje ograničenje u pogledu mogućnosti ostvarivanja tog prava“, rekla je Obradović.

Ona je kazala da predlagač zakona, ni poslanici u Skupštini nijesu imali sluha za tu inicijativu.

Obradović je rekla da bi na sastanku, Milatovića upoznali sa tim zašto je i koliko ta norma Zakona o PIO pogubna za zaposlene u tim djelatnostima.

„Imajući u vidu da se predlog Zakona o PIO već nalazi u skupštinskoj proceduri, cijenimo da bi vaša što hitnija reakcija na ispostavljene zahtjeve, prvenstveno na zahtjev za prijem na razgovor, bila od višestrukog značaja i koristi za nas“, navela je Obradović u dopisu Milatoviću.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...