fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSezona na nivou u svim opštinama osim u Budvi

Sezona na nivou u svim opštinama osim u Budvi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička sezona je na nivou u svim dijelovima Crne Gore, osim u Budvi, saopštio je premijer Dritan Abazović.

„Osim Opštine Budva, mislim da je sezona u svim krajevima Crne Gore na nivou. Da li ima sopstvene krivice ili ne, neka procijene sami. Pričali smo o cijenama“, rekao je Abazović na sjednici Vlade, predstavljajući statističke podatke o broju turista.

On je kazao da Boka Kotorska uzima primat u odnosu na Budvu, kao i da je u Ulcinju i Baru sezona na krajnje zadovoljavajućem nivou.

„Nije kritika prema Budvi, ali Crna Gora turistički nije samo Budva. Radujemo se da se u Budvi ostvari najveći prihod i nadamo se da će u narednim danima biti popunjena, ali postoje i druga mjesta u državi i svako želi da bude konkurentan na neki način“, rekao je Abazović.

On je naveo da je u odnosu na period od januara do juna na graničnim prelazima bilo 2,3 miliona ulazaka stranih putnika, što je 62 odsto više u odnosu na prošlu godinu i ostvarenje od 80 odsto u odnosu na 2019.

„Za period od 11. do 18. jula ušlo je 221 hiljada putnika, 27 odsto više u odnosu na prošlu godinu i 11 odsto više nego 2019“, naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, u posjeti nacionalnim parkovima bilježi se neviđeni rast u odnosu na 2019.

„Raduje me jer konačno sjever zemlje počinje da budu važna destinacija za naše turiste“, dodao je Abazović.

Na Aerodromima Crne Gore od 1. januara do 17. jula prošlo je preko 840 hiljada putnika, 100 odsto više nego prošle godine i 70 odsto više u odnosu na 2019.

„Prihodi Aerodroma Crne Gore ostvareni od januara do juna iznose preko 12 miliona EUR, a lani su bili ispod pet miliona. Podgorica je povezana sa 32 svjetske destinacije, a Tivat sa 28, za šta lično mislim da je mali broj“, rekao je Abazović.

On je kazao da je hotelski smještaj pun i da privatni smještaj ima određene probleme, a cijene su drastične u odnosu na prošlu godinu.

„Pozivam sve da uložimo napore da veći talas dolaska putnika dočekamo što spremniji i da makar finansijske efekte dovedemo na zadovoljavajući nivo“, poručio je Abazović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, ocijenio je da se prave reportaže koje nemaju osnova, jer su ovo podaci koji se mjere kao i svih godina.

„U odnosu na prošlu godinu svaka opština bilježi rast turista, jedino je podbacila Budva, koja je na nekih 77 odsto od prošle godine“, rekao je Đurović.

On smatra da daleko od toga da su ovo loši pokazatelji, kao i da hrabre podaci sa sjevera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 19 saobraćajnih nezgoda


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 19 saobraćajnih...