fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSezona ispod očekivanja

Sezona ispod očekivanja

Budva, (MINA-BUSINESS) – Svi realni pokazatelji i parametri ukazuju da je turistička sezona u Crnoj Gori daleko ispod očekivanja i najava Vlade.

Ugostitelj iz Petrovca Ilija Armenko rekao je listu Dan da Crna Gora ne privlači visokoplatežne goste, kao i da su cijene porasle, ali su slične ili niže nego u regionu.

On je dodao da kafa u Beogradu košta oko 220 dinara ili dva EUR, dok je kod njega 1,6 EUR.

“Poslodavci nijesu zaštićeni za razliku od radnika. Teško dolazimo do radne snege, a kad je nađemo mogu da nas napuste kad god hoće, da nas vrijeđaju, rade mjesec i odu. Ne smije im se ništa reći jer će poći, plate su im povećane. Kuvar prima 2,5 hiljada mjesečno, a konobar hiljadu. Imam radnika koji svaki peti dan dolazi na posao i ne mogu mu ništa“, kazao je Armenko.

On je naveo da su svi u nekom očekivanju da sezona konačno počne.

„Nikako da počne, a ovo da sad je kao i kod svake druge godine – ništa posebno. Nije za to kriva ova vlast, već višedecenijska vlast. Svakodnevno slušamo doći će gosti i pitamo se kad će doći. Da nije stacioniranih Rusa ne bi bilo ni sezone, mrka kapa. Naši dođu, ali to nije to. Oni nemaju mogućnosti da nadoknade minuse. U privatnom smještaju nema više da gost ostaje deset do 15 dana, već maksimum pet“, saopštio je Armenko.

On smatra da se zbog priučene radne snage izgubilo na kvalitetu.

„Nemamo više, recimo, vrhuskog kuvara. To je sve pošlo za Hrvatsku ili Njemačku. Konobari, šankeri, sve je priučeno“, kazao je Armenko.

On je dodao da vlast sve pokušava, ali da je kasno za „ispravljanje krive Drineˮ.

“Koliko je hotela, kuća, stanova napravljeno, a putna infrastruktura je ostala ista. Kako da objasnim gostu da od Tivta do Petrovca mora da putuje tri sata? Ili od Šušnja do Sutomora, pet kilometara – preko sat? To treba da se rješava od oktobra do maja, a ne u samoj sezoni“, poručio je Armenko.

On je kazao da će sezona u privatnom smještaju trajati mjesec, jer je počela 25. jula, a u septembru nema najava.

Armenko smatra da bi trebalo pojednostaviti procedure za dobijanje radne dozvole.

„Kod Ministarstva sam apelovao da se pojednostavne procedure za dobijanje radne dozvole. Mene je, recimo, prije 15 dana napustio kuvar, našao je bolje i otišao. Ja sam mu sve isplatio. Došao je drugi kuvar, ali sada zbog procedure do kraja ljeta ne mogu ga registrovati, a ako dođe inspekcija u prekršaju sam. Mora se naći način da se za dva dana dobije dozvola. Svuda u regionu i evropskim zemljama je tako, a i država gubi novac, jer ja za njega ne mogu da platim poreze i doprinose“, objasnio je Armenko.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije