fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSekulović: Obustava štrajka advokata moguća naredne sedmice

Sekulović: Obustava štrajka advokata moguća naredne sedmice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada ima dosta razumijevanja za specifičnost advokatske profesije, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović koji trenutno vodi i Ministrastvo pravde, ljudskih i manjinskih prava i dodao da je obustava štrajka advokata moguća naredne sedmice.

On je za Dan kazao da je napravljen krupan pomak u pregovorima predstavnika Vlade i Advokatske komore, ali da ne može prejudicirati i konačan ishod.

“Ako bi sve išlo po željenom planu, mislim da bi tokom naredne sedmice mogli da imamo suspenziju obustave rada, što bi mnogo značilo za crnogorski pravni sistem i za ono što su naše obaveze na pregovaračkom putu”, rekao je Sekulović.

U cilju rješavanja problema i prekida kolapsa crnogorskog pravosuđa, usljed obustave rada advokata koja traje skoro dva mjeseca, u ponedjeljak je održan sastanak predstavnika više ministarstava sa predstavnicima Advokatske komore o spornoj elektronskoj fiskalizaciji advokatskih usluga.

Sastanak je, prema njihovim tvrdnjama, bio vrlo konstruktivan. Međutim, i pored određenih rezultata i pomaka, pregovori se nastavljaju, a obustava će trajati do daljnjeg.

Na sastanku je saopšteno da treba formirati paritetne radne grupe, koje će do kraja godine raditi na analizi Zakona o fiskalizaciji.

Sekulović je nakon održanog sastanka kazao da su prisutni predstavnici ministarstava, među kojima i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Uprave prihoda i carina, te predstavnici Advokatske komore, saglasni u tome da je sastanak protekao u konstruktivnom dijalogu koji je ostavio prostor za kompromisno rješenje.

“Vlada ima dosta razumijevanja za specifičnost advokatske profesije koja je posljedica, između ostalog, i ustavnog prepoznavanja advokature kao samostalne djelatnosti u interesu zaštite ljudskih prava i sloboda”, kazao je Sekulović.

On je dodao da su prezentovani argumenti Vlade u cilju koji ide u pravcu harmonizovanog funkcionisanja pravnog sistema.

“Ohrabruju početni pomaci, a vrijeme pred nama treba da potvrdi da li ćemo svi biti na nivou zadatka i odgovornosti koju nosimo”, saopštio je Sekulović.

I predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, imao je sličan stav.

On je ocijenio da je sastanak bio veliki korak ka rješavanju problema, te da su predstavnici ministarstava ukazali na činjenicu da je advokatura specifična vrsta pružanja usluga i da je neophodno razmotriti sve modalitete i naći kompromisno rješenje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije