fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSektoru energetike neophodne promjene

Sektoru energetike neophodne promjene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dešavanja u energetskom sektoru su primjer koji pokazuje da su u Crnoj Gori neophodne temeljne promjene i rekonstrukcija Vlade kako bi se ona učinila funkcionalnom i ojačala kompetentnim kadrovima, ocijenio je zamjenik predsjednika Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović.

On je Vijestima kazao da menadžment akcionarskih društava u većinskom vlasništvu države mora biti stručan, a izvršne funkcije birati nakon javnih konkursa.

“Neznanje i površnost, bezobrazluk i politikanstvo, igra sudbinama građana Pljevalja i Crne Gore i sa novim stotinama miliona i milijardama EUR kada je u pitanju budućnost Termoelektrane (TE) i energetskog sektora, ovih dana kulminira i hitno se mora prekinuti. Brojni funkcioneri od vodećih do onih po dubini su se i u ovom slučaju pokazali nedostojnim funkcije koju obavljaju”, rekao je Radulović.

On je dodao da za razliku od njih, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić sa saradnicima i predsjednik PzP-a Nebojša Medojević u osnovi zastupaju ispravne stavove.

Radulović je podsjetio da su on i njegove kolege bili u pravu po pitanju budućnosti subjekata u energetskom sektoru.

“Kada je bilo vrijeme za to, upozoravali smo, nudili brojne studije i rješenja, procesuirali rezolucije i podnosili krivične prijave. Uzalud. Posljednja je bila Rezolucija o zelenoj energiji, procesuirana krajem prethodne godine i krivična prijava protiv bivšeg premijera Duška Markovića i odgovornih funkcionera za protivzakonitu i pogrešnu takozvanu ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, podnesena prije više od godinu”, naveo je Radulović.

O ekološkoj rekonstrukciji TE su se u posljednje vrijeme mogli ćuti različiti stavovi iz Ministarstva kapitalnih investicija i Elektroprivrede (EPCG). Iz Ministarstva su kazali da bi rekonstrukcija TE, koju je ugovorila bivša vlast, mogla koštati i do 100 miliona, a ne bi smanjila parametre koje zahtijeva EU.

Direktor EPCG Nikola Rovčanin pozvao je Bojanića da radi u interesu naroda, a ne po nekakvim paralelnim agendama.

Ministarstvo je najavilo preispitivanje višemilionskog posla ekološke rekonstrukcije TE koji je bivša vlast ugovorila sa konzorcijumom u kojem se nalazi kineski DEC i podgoričke firme Bemax i BB Solar u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića.

Radulović navodi da je sva njegova ponuđena rješenja u energetskom sektoru vrijeme potvrdilo i nedavno je postignuto i jednoglasno saglasje na eminentnom naučnom skupu organizovanom pod nazivom Poželjan i moguć dugoročni razvoj Crne Gore 2021, sa vodećim naučnicima regiona iz oblasti energetike, mašinstva i tehnologija.

“TE Pljevlja, poput Željezare, Rudnika boksita i Kombinata aluminijuma, sa Đukanovićevim nasljeđem, postojećim odnosima, vlasništvu i globalnim tendencijama, nažalost nema budućnost”, rekao je Radulović.

TE Pljevlja će, kako je naveo, biti u pogonu izvjesni period koji treba da bude dogovor sa Energetskom zajednicom, propisima Evropske komisije i odlukama Samita u Glazgovu.

“Zbog praktičnosti taj dogovor će vjerovatno biti jedinstven za svih preostalih 12 termoelektrana koje su u pogonu na Zapadnom Balkanu. Da li u tom periodu treba izvršiti neki oblik ekološke rekonstrukcije, treba da pokaže studija izvodljivosti. Ukupna cijena proizvodnje elektrečne energije iz TE, eventualna otplata kredita, CO2 penala i fjučersa ne smiju da pređu tržišnu vrijednosti električne energije. Nekonkurentnost TE i ukupna cijena električne energije iz nje će eksponencijalno rasti, tako da će ta cijena brzo dostići vrijednost veću od 200 EUR za MWh”, upozorio je Radulvić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije