fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSD predlažu smanjenje računa za struju

SD predlažu smanjenje računa za struju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokrate (SD) predložile su za dopunu dnevnog reda sjednice parlamenta, da se, između ostalog, smanje računi za struju i da se aerodromi ne mogu dati pod koncesiju.

Poslanik SD-a, Boris Mugoša, napisao je na svom Twitter nalogu da su za sjednicu parlamenta predložili da se dnevni red dopuni sa četiri njihova predloga.

“Prvi se odnosi na njihov predlog da se na stavke računa za struju koje se odnose na gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu ne plaća porez na dodatu vrijednost (PDV). Neuključivanjem gubitaka u prenosnom i distributivnom sistemu u osnovicu za obračun PDV-a, smanjiće se iznos računa za struju”, naveo je Mugoša.

On je kazao da se drugi odnosi na mogućnost malim i srednjim preduzećima koja to žele, a čiji ukupan godišnji promet nije veći od dva miliona EUR, da pređu na model plaćanja PDV-a po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, što i jeste praksa u najvećem broju evropskih, ali i nekih nama susjednih država.

Na taj način, kako ističu iz SD-a, bi se pomoglo malim i srednjim preduzećima koja imaju problema sa likvidnošću, odnosno sa neredovnim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima.

Treći predlog SD-a predviđa da se nastavi sa mjerom oporezivanja po nižoj stopi PDV-a od sedam odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

Time bi se, prema navodima SD-a, uticalo na oporavak, unapređenje poslovanja i konkurentnost crnogorskog turizma, rast zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije u sektoru ugostiteljstva, a sve u skladu sa uporednom praksom zemalja Mediterana iz EU, jer su slične mjere smanjenja PDV-a donijele i brojne evropske zemlje.

Posljednji predlog SD-a za dopunu dnevnog reda se odnosi na zakonsko rješenje kojim se definiše da se Aerodromi ne mogu valorizovati po modelu koncesije, niti po bilo kojem modelu koji bi doveo u pitanje većinsko vlasništvo države u tom privrednom subjektu.

Iz SD-a su naveli da je neophodno utvrditi strateški nacionalni interes Crne Gore u oblasti aviosaobraćaja, budući da je aviodostupnost Crne Gore od posebnog interesa za život i rad građana, zdravlje stanovništva, razvoj turističke privrede, poslovanje privrede i ekonomsku nezavisnost Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...