fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSD će amandmanski djelovati na dopune Zakona o radu

SD će amandmanski djelovati na dopune Zakona o radu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokrate (SD) će podržati revidirane izmjene Zakona o radu i amandmanski će djelovati kako bi se retroaktivnom primjenom spriječila diskriminacija onih koji su po sili zakona prinudno penzionisani.

Poslanik SD-a, Damir Šehović, kazao je da u toj partiji pozdravljaju odluku kolega iz vladajuće većine da revidiraju izmjene Zakona o radu, koje su nedavno usvojene.

“Podržavamo odluku da se odloži primjena pojedinih odredaba koje su predviđale prestanak radnog odnosa po sili zakona, ne samo onima koji su navršili 66 godina života i imaju najmanje 15 godina staža osiguranja, nego i zaposlenima koji su ostvarili pravo na staž sa uvećanim trajanjem, kojima bi radni odnos prestao mimo njihove volje znatno ranije u odnosu na opštu starosnu granicu, čime bi bili dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale”, naveo je Šehović u saopštenju.

On je rekao da su odloženom primjenom, koju će kao mjeru kompromisa u SD-u podržati, stvorene pretpostavke da narednih mjeseci u odnosu na to pitanje bude pokrenut kvalitetan i ozbiljan socijalni dijalog.

“Socijalni dijalog će, sigurni smo, pomoći da se dođe do održivih rješenja koje su rezultat kompromisa sa socijalnim partnerima. Svako rješenje koje bude rezultat takvog dijaloga, za nas će biti prihvatljivo”, naveo je Šehović.

On smatra da odložena primjena jeste samo potreban, ali ne i dovoljan uslov za kvalitetan zajednički izlaz iz situacije u kojoj su se našli.

“Zbog potrebe postizanja cjelovitog rješenja, amandmanom smo tražili i retroaktivnu primjenu od 12. juna, kako ne bismo došli u situaciju da oni koji su se u međuvremenu penzionisali, tokom perioda primjene ove sporne norme, budu oštećeni”, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, retroaktivnošću se štite prava zaposlenih koji su u međuvremenu, primjenom sporne norme, već pošli u penziju.

“Ona otvara mogućnost da poslodavac “koriguje” postupanja na koja su bili dužni po sili zakona, na način što bi se otvorila mogućnost za „povlačenje“ rješenja o prestanku radnog odnosa koje su po sili zakona bili dužni da uruče”, naveo je Šehović.

U suprotnom bi, kako je naveo, zaposleni koji to žele i sami bili u prilici da na jednostavan način zaštite svoja prava.

“Kako smo uporno saopštavali, ova norma je, otkad je stupila na snagu, proizvela određenu štetu šaljući u penziju nemali broj univerzitetskih profesora, prosvjetnih radnika, vatrogasaca, policajaca i vojnih lica, koji su po sili zakona izgubili radni odnos. Usvajanjem amandmana se sve to može korigovati i vratiti u prvobitno stanje”, precizirao je Šehović.

On je naveo i da su Socijaldemokrate uvijek spremne da saslušaju i uvaže sve što je u interesu građana, te cijene da isti takav pristup treba da bude prisutan sa obje strane, nezavisno da li je riječ o vladajućoj većini ili opoziciji.

“SD će pratiti dalja dešavanja na ovu temu i dati svoj doprinos u formulisanju najkorisnije i najkvalitetnije norme”, zaključio je Šehović.

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi