fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSavez drvoprerađivača uputio urgenciju PKCG

Savez drvoprerađivača uputio urgenciju PKCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez drvoprerađivača Crne Gore obratio se urgencijom predsjednici Privredne komore (PKCG), Nini Drakić da na sjednici za šumarstvo i drvnu industriju, zakazanu za sjutra, uvrsti u dnevni red platformu Saveza i 13 opština u kojima se prodaje državna šuma.

Iz Saveza drvoprerađivača saopšteno je da su platformom o dostupnosti sirovine iz državnih šuma elaborirani svi problemi nastali pogrešnom državnom politikom prilikom prodaje državnih šuma i akcentovan javni konkurs za koji su se članovi Saveza, predstavnici opština i čelnici u šumarstvu Crne Gore izjasnili da je nezakonit i pogrešan.

“Konkretno je ukazano na zloupotrebu prava donosioca konkursa koji je kao eliminatorni dio poziva odredio broj radnika iz prošle godine. Na ovaj način niko od novih investitora ne može da dobije šumu kao ni preduzeća koja prošle godine nijesu dobila koncesije”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Branko Karadžić iz Saveza drvoprerađivača.

Sa druge strane, država je, kako se dodaje, minimalno prihodovala, jer su ponuđači koji su uspjeli da urede javni poziv prema svojim potrebama nudili početne cijene.

Karadžić je kazao da je predlog Saveza i opština sjevera da osnovni uslov bude ponuđena cijena i da je to jedini zakonski i tržišni parametar.

“Privredna komora je izbjegla na prošlogodišnjoj sjednici da razmatra jedan od do sada najvećih i najedinstvenijih predloga u ovoj oblasti nastao iz prijeke potrebe revitalizacije drvoprerade”, rekao je Karadžić.

On je kazao da je zbog bojazni da će doći do prošlogodišnjeg scenarija, Savez urgirao kod Drakić da se o platformi opština i drvoprerađivača raspravlja i na sjednicu pozove predstavnik Zajednice opština.

“Platforma je bila osnov za pokretanje svih kapaciteta kako primarne tako i finalne proizvodnje. Tako bi na sjeveru Crne Gore za period od tri godine došlo do otvaranja novih radnih mjesta, smanjenja iseljavanja i boljeg standarda. Razvojem lokalne drvoprerade jačamo i lokalne zajednice u kojima se odvija drvoprerada”, rekao je Karadžić.

Platformu je podržalo 13 opština gdje se nekada odvijala drvoprerada i Zajednica opština Crne Gore koja je dostavljena članovima Privredne komore i ministru.

“Iako smo dobili uvjerenja da će se povesti računa o našoj platformi i da će biti stopirani nelegalni tenderi od toga nije bilo ništa. Tender je bio monopolistički i sačinjen po zahtjevima privilegovanih drvoprerađivača”, naveo je Karadžić.

Prema njegovim riječima, uslovi ranijih tendera i komisija su toliko poznati javnosti da je bespredmetno komentarisati. Primjera radi, najviše državnog drveta dobile su firme koje su zapošljavale invalide za koje se ispostavilo da su bili fiktivno zaposleni.

“Tenderska komisija Uprave za šume je napravila toliko propusta i nelegalno dodijelila sirovinu kao i svake godine iako su predstavnici Saveza podnijeli prigovor na koji im niko do danas nije odgovorio jer se radilo o nezakonitim radnjama”, dodao je Karadžić.

On je kazao da će predložiti Upravi za šume da se malverzacije sa fiktivnim radnicima sankcionišu diskfalifikacijom, po uzoru na Bosnu i Hercegovinu (BiH).

“Tražićemo da u Komisiji po jedan član bude iz lokalne zajednice u kojoj se vrši eksplotacija šume kako bi imali bolji uvid u sredstva koja idu za tu lokalnu zajednicu i smanjili dosadašnje manipulacije u vidu davanja odjeljenja bez tendera”, zaključio je Karadžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije