fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 USD

Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 USD nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznike da dodatno smanje snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša za 1,46 USD i iznosila je 75,51 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,33 USD višoj cijeni od 70,67 USD, prenosi SEEbiz.

U četvrtak cijene su na oba tržišta pale na najniži nivo od kraja juna, signalizirajući procjenu brojnih trgovaca da je tržište prekomjerno snabdjeveno. Na oba tržišta bareli s rokovima isporuke u januaru bili su jeftiniji od onih s dužim rokovima isporuke.

OPEC+ ima teškoće s podupiranjem cijena, kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) proizvode rekordne količine barela, a kineski uvoz nafte posustaje, što znači da je ponuda obilna, naveo je u bilješci Tamas Varga iz PVM-a, potkrepljujući taj zaključak nižim cijenama barela s kratkim rokom isporuke.

Rast cijena u petak Varga smatra “pukom korekcijom”.

Cijene su porasle nakon što su Saudijska Arabija i Rusija, dvije najveće svjetske izvoznice, pozvale su u četvrtak sve članice OPEC+ da se pridruže sporazumu o dodatnom smanjenju proizvodnje.

Prije sedam dana grupa je odlučila smanjiti snabdijevanje u prvom tromjesečju naredne godine za još 2,2 miliona barela dnevno. Kada se isključe bareli koje su Rusija i Saudijska Arabija već uklonile s tržišta biće smanjena za dodatnih 700 hiljada barela dnevno.

Viktor Katona iz Kplera izračunao je da će se ukupna proizvodnja OPEC+ od decembra do januara smanjiti samo za dodatnih 350 hiljada barela dnevno, nagađajući da neke članice možda neće poštovati obaveze zbog nejasnih kvota i zavisnosti od prihoda od ugljikovodika.

Nigerija u međuvremenu očekuje prvu pošiljku nafte od milion barela koju će prerađivati rafinerija u Dangoteu. Njen kapacitet prerade iznosi 650 hiljada barela dnevno i osiguraće toj OPEC-a status neto izvoznika goriva. Do sada Nigerija je potražnju za gorivom podmirivala iz uvoza.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 1,7 USD na 78,31 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije