fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠansu za obuku i zaposlenje dobiće najmanje 50 nezaposlenih iz Danilovgrada

Šansu za obuku i zaposlenje dobiće najmanje 50 nezaposlenih iz Danilovgrada

Danilovgrad, (MINA-BUSINESS) – Najmanje 50 nezaposlenih iz Opštine Danilovgrad dobiće priliku da pohađa obuku na radnom mjestu, dok će minimum polovina njih dobiti posao, saopšteno je na konferenciji povodom predstavljanja projekta EMPLOYED.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević kazala je da u toj lokalnoj samoupravi u kontinuitetu unapređuju poslovni ambijent, kao osnov za privlačenje stranih i jačanje domaćih investicija.

„Smanjujemo i ukidamo fiskalne namete, pojednostavljujemo procedure, afirmišemo brzu i efikasnu administraciju. Sve to je dovelo da Opština Danilovgrad zavrijedi međunarodni sertifikat lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi kao i druga međunarodna priznanja“, rekla je Kovačević.

Ona je podsjetila da u Opštini Danilovgrad podržavaju i žensko preduzetništvo, prenosi PR Centar.

„Novim investicijama, stopa nezaposlenosti je i dalje ispod državnog prosjeka. Tokom pandemije donijeli smo set mjera podrške privredi. Uz podršku lokalne uprave u novim i osnaženim poslovnim subjektima kreirana su nova radna mjesta za naše sugrađane. Razvijamo institucionalnu saradnju sa poslodavcima kroz Poslovni savjet i Lokalno partnerstvo za zapošljavanje“, kazala je Kovačević.

Ona je poručila da se u okviru projekta EMPLOYED – Jačanje lokalnog tržišta rada u Opštini Danilovgrad, kroz bespovratna sredstva Evropske unije (EU), uz kofinansiranje Vlade i te lokalne samouprave, stvaraju šanse za obuku na radnom mjestu za najmanje 50, a zapošljavanje najmanje 25 osoba.

„Iako izgledaju kao male, iza svake od ovih cifara stoji isto toliko pojedinaca i njihovih porodica, koji će biti u prilici da steknu nova znanja i vještine, ali i da obezbijede nove prihode za kvalitetniji život“, smatra Kovačević.

Ona je dodala da će kroz programe EU i druge dostupne fondove, Opština Danilovgrad nastaviti da unapređuje poslovni ambijent, ali i stvara konkretne šanse za novo zapošljavanje.

„Ubrzo ćemo početi implementaciju još tri međunarodno podržana projekta ukupne vrijednosti preko milion EUR“, dodala je Kovačević.

Menadžer za projekte u Opštini Danilovgrad, Darko Mrvaljević, kazao je da je ukupan budžet projekta EMPLOYED veći od 275 hiljada EUR, od čega je iznos bespovratnih sredstava obezbijeđen od EU iznad 255 hiljada EUR, dok je ostatak kofinansiran od Opštine.

„Na osnovu svih pokazatelja koje smo imali i na osnovu Lokalne strategije u Opštini, sagledali smo situaciju i uvidjeli podatke koji nam govore da su dugoročno nezaposlene osobe jedna od najugroženijih kategorija sa evidencije Zavoda za zapošljavanje“, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da postoje uslovi za nezaposlene i to da moraju na evidenciji Zavoda, odnosno Biroa rada Danilovgrad, biti registrovani najmanje 12 mjeseci prije objave javnog konkursa za objavu granta.

„Pored obuke na radnom mjestu i zapošljavanja, biće organizovane i dodatne obuke za odabrane kandidate u više oblasti – poslovne komunikacije, računarske pismenosti i procjene zapošljivosti, čime želimo dodatno da osposobimo nezaposlene kako bi zavrijedili povjerenje poslodavaca“, rekao je Mrvaljević.

On je saopštio da je konkurs za dodjelu granta za smanjenje nezaposlenosti u Opštini Danilovgrad raspisan 3. marta. Mogu se prijaviti svi poslodavci koji imaju sjedište ili poslovnicu na teritoriji te lokalne samouprave, koji posluju duže od godinu od dana objave konkursa i koji su u privatnom vlasništvu najmanje 51 odsto.

Predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja, Ljulje Dušaj, rekla je da je u okviru projekta EMPLOYED dogovoreno devet grant ugovora, čija je vrijednost oko 2,8 miliona EUR.

„Ovaj poziv je dio programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, koji je vrijedan 18 miliona EUR, u kojem Vlada učestvuje sa 2,7 miliona EUR, što predstavlja 15 odsto od ukupnog iznosa“, rekla je Dušaj.

Sprovođenje programa će trajati do 2023. godine.

Od 18 miliona EUR, 8,7 miliona je opredijeljeno za unapređenje tržišta rada i povećanje zapošljivosti.

Nakon konferencije povodom predstavljanja projekta, uslijedio je Info dan, u okviru kojeg su privredna društva zainteresovana za učešće na javnom konkursu i dugoročno nezaposlene osobe sa evidencije Biroa rada Danilovgrad bili u prilici da se povežu u cilju predstavljanja mogućnosti i prilika koje nude za zapošljavanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...