fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSamo oni koji imaju 40 godina staža osiguranja mogu ići u penziju

Samo oni koji imaju 40 godina staža osiguranja mogu ići u penziju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zaposleni u Crnoj Gori će od danas moći da ostvare pravo na penziju isključivo ukoliko imaju 40 godina staža osiguranja i najmanje 61 godinu starosti, zahvaljujući, kako su rekli iz Unije slobodnih sindikata (USSCG), bezumnoj odluci Ustavnog suda.

„Ukoliko ste imali sreće da se zasnujete radni odnos između 18-te i 20-te godine života i da u kontinuitetu radite (da nijeste žena kojoj je onemogućeno da u punom kapacitetu učestvuje na tržištu rada zbog materinstva; ukoliko nijeste „žrtva tranzicije“; ukoliko nijeste jedan/a od onih, u prosjeku 11 hiljada osoba, koje duže od tri godine čekaju na zaposlenje), možda vas ovako postavljeni uslov za ostvarivanje prava na penziju neće zabrinuti“, naveli su iz USSCG.

Iz te radničke asocijacije su naveli da je bezumna odluka Ustavnog suda kojom se ukida odredba člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojom je omogućeno ženama da sa 64 godine života ostvare pravo na penziju.

„Tako se ukida jedna od dvije solucije za odlazak u penziju, koje su u našem penzionom sistemu oduvijek postojale. Sada će muškarci i žene imati samo jednu soluciju za odlazak u starosnu penziju, a to je 40 godina staža osiguranja i 61 godina života“, rekli su iz Unije.

Imajući u vidu da su dva elementa (godine staža i godine starosti) kumulativan uslov za sticanje prava na starosnu penziju, lako se da zaključiti da će mnogobrojni muškarci, a pogotovo žene, morati da rade preko 70 i daleko više godina života da bi stekli pravo na penziju.

„Takođe, ukidanjem člana 17 stav 1 Zakona o PIO, nemoguća je primjena odredbe 197đ Zakona PIO, po kojoj su u ovoj godini žene mogle da idu u starosnu penziju kada napune 62 godine i šest mjeseci života i 15 godina penzijskog staža, dok su naredne godine to pravo mogle da ostvare sa 62 godine i devet mjeseci života i tako svake naredne godine uz povećanje starosne granice za po tri mjeseca, do 2028. godine“, objasnili su iz USSCG.

Iz USSCG su objasnili da je ukinuta odredba pomenutog zakona davala, isključivo, mogućnost ženama u Crnoj Gori da ostvare pravo na penziju sa navršene 64 godine života (a ove godine i sa 62 godine i devet mjeseci života).

„Dakle, sa navršene 64 godine života, žene u Crnoj Gori su mogle da biraju da li će ostati na tržištu rada do navršene 66 godine života (kao i muškarci), ili će iskoristiti priliku da se penzionišu. Upravo činjenica da se radilo o izboru same žene između ponuđenih opcija, predstavljala je nespornu pozitivnu diskriminaciju, a ne diskriminaciju po osnovu pola, kako je to navedeno u odluci Ustavnog suda“, rekli su iz USSCG.

Ulogu i poziciju žene na tržištu rada u Crnoj Gori, Ustavni sud, kako tvrde u Uniji, nažalost nije cijenio, te je u potpunosti zanemario činjenice poput onih da su žene ranjiva kategorija na tržištu rada, te da su zbog svoje prirodne potrebe da ostvare materinstvo izložene težoj zaposlenosti, odnosno čestim otkazima ugovora o radu zbog trudnoće i porodiljskog odsustva.

„Upravo to su razlozi zbog kojih žena, za razliku od muškarca, teško da može da ostvari puni radni staž (40 godina), što su sudije Ustavnog suda olako zanemarile. Ovakva odluka u korist je štete isključivo zaposlenih žena, posebno onih koje rade u privrednom sektoru i doprinosi njihovoj dodatnoj ranjivosti, uskraćujući im mogućnost izbora koja im je bila data“, upozorili su iz Unije.

Takođe, kako tvrde iz te radničke asocijacije, Ustavni sud zanemaruje i obrazloženje presuda Evropskog suda za ljudska prava u sličnim predmetima, u kojima je ovaj sud cijenio diskriminacijom različitu starosnu dob za sticanje prava na penziju između muškaraca i žena isključivo u situaciji kada je ženama onemogućeno da nastave da rade nakon sticanja propisane starosne granice za odlazak u penziju, koja odgovara starosnoj granici penzionisanja za muškarce.

„Ponavljamo, u Crnoj Gori je, upravo ženama data mogućnost izbora, odnosno mogućnost da i nakon sticanja uslova za penzionisanje nastave da rade do 66 godine života, što predstavlja gornju starosnu granicu za penzionisanje muškaraca“, naveli su iz Unije.

USSCG, prema riječima njenih predstavnika, pozdravlja iznešene stavove sutkinja Snežane Armenko i Momirke Tešić, koji su u potpunosti u saglasju sa onim činjenicama i navodima koje je Unija uputila Ustavnom sudu u svom dopisu iz oktobra 2020. godine.

„S obzirom na ti da smo zatečeni ovakvom odlukom Ustavnog suda i da imamo brojne pozive i pitanja našeg članstva koje korake će USSCG preduzeti da zaštiti zaposlene od štetnih posljedica koje ta nakaradna odluka sa sobom donosi, USSCG će u ponedjeljak organizovati pres konferenciju na kojoj će iznijeti više detalja na ovu temu“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije