fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSagledali mogućnosti snažnijeg prisustva španskih investitora

Sagledali mogućnosti snažnijeg prisustva španskih investitora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, predstavio je otpravniku poslova Ambasade Španije u Podgorici, Manuelu Duránu, investicione prilike u oblasti saobraćaja i energetike, sagledavajući mogućnosti snažnijeg prisustva španskih investitora i kompanija na crnogorskom tržištu.

Ibrahimović je otvaranje Kancelarije Ambasade Španije u Podgorici pozdravio kao korak više u jačanju saradnje dvije države, koje imaju dobre bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, ali uz postojanje prostora za poboljšanje ekonomskih relacija i povezivanje privrede između Španije i Crne Gore.

„Današnji susret je bio prilika da Ibrahimović predstavi investicione mogućnosti u oblasti saobraćaja i energetike, pa je tako fokus razgovora bio na nastavku realizacije projekta auto-puta Bar-Boljare, nastavku rekonstrukcije željezničke pruge, mogućnostima bolje valorizacije potencijala luke Bar i kapaciteta njene slobodne carinske zone, uz razvoj intermodalnosti, ali i razvoj pratećih djelatnosti duž koridora od Bara do granice sa Srbijom i dalje preko Beograda do Budimpešte i Bukurešta“, navodi se u saopštenju.

Ibrahimović je rekao da će nastavak izgradnje auto-puta doprinijeti smanjenju migracije stanovništa i povećanju stepena zaposlenosti u sjevernom dijelu Crne Gore, što bi posljedično trebalo pozitivno da utiče na demografska kretanja.

On je dodao da je prva dionica generisala nov saobraćaj i predstavlja značajan zamajac razvoju turizma na sjeveru.

Ibrahimović je istakao i da u ovom kontekstu poseban fokus treba staviti i na iskorišćavanje potencijala sjevernog regiona, koji raspolaže sa najvećim dijelom ukupnog hidropotencijala u Crnoj Gori, cjelokupnim rezervama uglja, oko 67 odsto obradivih površina, 71 odsto drvne mase, blizu 70 odsto stočnog fonda, skoro cjelokupnim rezervama olova i cinka, kao i resursima za razvoj zimskog i ekoturizma i proizvodnju eko hrane i hrane sa zaštićenim geografskim porijeklom.

Kako Španija ima iskustva u oblasti solarne energije, sagovornici su razgovarali o razvojnim planovima Crne Gore kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Durán je saopštio da su do sada španske kompanije bile uspješne u saradnji sa Crnom Gorom, te podsjetio na nabavku vozova za potrebe željeznice Crne Gore, naglašavajući da je kompanija CAF jedna od dvije vodeće u Španiji u oblasti proizvodnje željezničkih voznih sredstava i da se takva uspješna saradnja može nastaviti u narednom periodu u zavisnosti od daljih planova Crne Gore u ovoj oblasti.

Sagovornici su zaključili da je ovaj susret samo prvi korak u jačanju saradnje između dvije države i da u svakom slučaju treba raditi na stvaranju mogućnosti za bolju promociju investicionih mogućnosti Crne Gore španskim investitorima i kompanijama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Duguju za poreze i doprinose 52,3 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Opštine, njihova javna preduzeća i ustanove, ukupno za poreze i doprinose...