fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRegion će biti središte ulaganja za evropske kompanije

Region će biti središte ulaganja za evropske kompanije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan konsolidovaće region kao središte ulaganja za evropske kompanije i staviće ga na mapu investitorima koji žele da smanje udaljenost do tržišta Evropske unije (EU), ocijenio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji.

Varhelji je u autorskom tekstu kazao da će novi Ekonomsko-investicioni plan, koji je u utorak usvojila Evropska komisija (EK), ne samo podržati dugoročniji socio-ekonomski oporavak regiona i konvergenciju sa EU, nego i povećati saradnju i trgovinu u regionu i dati krila neiskorištenom ekonomskom potencijalu u regionu.

„Ove sedmice putujem na Zapadni Balkan kako bih lično i direktno predstavio našim partnerima novi Ekonomsko-investicioni plan, kao i godišnje ocjene. Nadam se da ću dobiti podršku za implementaciju Plana, kao i jasnu predanost za dalje sprovođenje reformi i saradnju. To ćemo uraditi zajedno, sa ciljem stvorimo novi ekonomski i socijalni pejzaž već u narednih pet godina“, rekao je Varhelji.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori je saopšteno da je Varhelji u autorskom tekstu naveo da su Beograd, Podgorica, Priština, Sarajevo, Skoplje i Tirana šest glavnih gradova Zapadnog Balkana, u srcu Evrope, ali da putovanje i trgovina između njih i sa drugim glavnim gradovima Evrope traje dvostruko duže nego između gradova koji su mnogo udaljeniji.

„Ipak, povezanost je ključna – za živote ljudi, biznise i ekonomije regiona, čak i više sada, kada moramo podstaći oporavak nakon pandemije Covid-19 pandemije. Štaviše, jaz u ekonomskom razvoju između regiona i EU se mora brže zatvoriti, što će takođe ubrzati proces integracije tih zemalja u EU“, smatra Varhelji.

On je dodao da su to glavni razlozi zbog kojih je EK ove sedmice stavila na sto sveobuhvatni Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

„Planom se predviđa mobilizacija do devet milijardi EUR sredstava za ključne investicije u oblasti saobraćaja, energetike, zelene i digitalne tranzicije, kako bi se stvorio dugoročni rast i nova radna mjesta. Uz to, ima za cilj da poveća investicioni kapacitet regiona zahvaljujući novom Garantnom instrumentu za Zapadni Balkan, sa ambicijom da prikupi investicije u vrijednosti do 20 milijardi EUR“, precizirao je Varhelji.

On smatra da je potrebno da Zapadni Balkan bude bolje povezan, bilo drumskim ili željezničkim putem između glavnih gradova, sa EU ili ultrabrzim širokopojasnim internetom.

„Vjerujem da će to pomoći u stvaranju čvrste tržišne ekonomije kroz snažno i direktno podsticanje trgovine i ulaganja. Takođe, nudimo saradnju u stvaranju ekonomije utemeljene na znanju, kroz pomoć malim i srednjim preduzećima, start up-ovima i industrijama za istraživanje i razvoj. Mora se prevazići jaz između ponude vještina i potreba tržišta rada, a odliv mozgova se mora pretvoriti u cirkulisanje mozgova, naročito među mladima“, saopštio je Varhelji.

Plan takođe predstavlja Zelenu agendu za Zapadni Balkan.

Varhelji je naveo da će snažan fokus biti na dekarbonizaciji, čistoj energiji, čistijoj životnoj sredini i digitalnoj transformaciji, uključujući uvođenje ultrabrze širokopojasne mreže.

„U brzom prestanku upotrebe uglja, prelazna uloga gasa je od najveće važnosti, pored obnovljivih izvora. Prestanak upotrebe uglja moglo bi brzo i u velikoj mjeri da smanji postojeće opasnosti po javno zdravlje. Želimo da dovedemo gas na Zapadni Balkan, kako bismo stvorili raznolikost ponude i smanjili zavisnost, dok bi se na toj osnovi mogla graditi dugoročna klimatski neutralna rješenja poput vodonika“, objasnio je Varhelji.

On je kazao da su međunarodne finansijske institucije spremne da podrže ambiciozni Plan.

„Ta podrška će biti od presudne važnosti za maksimalno iskorištavanje ogromnog potencijala regiona, kako bi se osigurala najveća korist za građane i ekonomije“, dodao je Varhelji.

On smatra da regionalna ekonomska integracija između šest partnera ne predstavlja skretanje sa evropskog puta, već direktnu ekonomsku priliku za stvaranje rasta, prevazilaženje ekonomske krize povezane sa Covidom, modernizaciju ekonomija u skladu sa prioritetima EU i njihovo približavanje zajedničkom evropskom tržištu.

„Ekonomsko-investicioni plan ide paralelno sa reformama. Reforme, posebno u vladavini prava, ostaju u fokusu procesa proširenja i takođe su potrebne kao podrška Planu, jer podižu poslovno povjerenje i stvaraju bolju investicionu klimu“, saopštio je Varhelji.

On je poručio da je budućnost Zapadnog Balkana u EU.

„Od prvog dana mandata Komisije, jedna je stvar bila vrlo jasna, a to je da je ovaj region za nas ključni prioritet. Neumorno radimo na tome da region mnogo više i brže približimo EU, slijedeći tri cilja – osvježavanje procesa proširenja, otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i ubrzavanje ekonomske konvergencije sa EU“, zaključio je Varhelji.

Najčitanije