fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRebalans budžeta predložiće Vladi 1. ili 8. septembra

Rebalans budžeta predložiće Vladi 1. ili 8. septembra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija pripremilo je Nacrt rebalansa budžeta i biće predložen Vladi 1. ili 8. septembra, a dan kasnije dostavljen parlamentu.

Ministar Aleksandar Damjanović kazao je za Radio Crne Gore da očekuje da će rebalans koji će se pred poslanicima naći vjerovatno u poljednoj dekadi septembra biti jednoglasno podržan u parlamentu.

“Inače sam u Skupštini u jednoj konstruktivnoj raspravi prilikom tehničkog rebalansa najavio ove stvari. Zato očekujem maksimalnu podršku, sinergiju parlamenta i Vlade, ukoliko dođe do nekih političkih promjena, naravno i naredna vlada će morati da se bavi ovim stvarima“, rekao je Damjanović, prenosi portal RTCG.

On je dodao da je prva rupa u budžetu identifikovana u maju i to manjak od 50 miliona za Fond zdravstva. Osim toga, počela je isplata naknada majkama sa troje i više djece, nastale su i obaveze zbog usklađivanja penzija, a valjalo je ispraviti razliku između minimalne zarade i prosječne penzije.

“I te obaveze rastu svakog mjeseca do kraja godine. Tako da smo odradili Nacrt rebalansa budžeta, koji sam najavio za septembar, a nakon svođenja efekata turističke sezone i bilansa. Dolazimo do toga da državnoj kasi nedostaje 350 miliona EUR koje će uz preostale depozite od 380 miliona biti nedostajuća sredstva za tekuću godinu kako bismo sve naše zakonske obaveze na vrijeme servisirali”, precizirao je Damjanović.

On je naveo da bi uz depozite i nedostajuća sredstva Crna Gora za narednu godinu obezbijedila depozit za narednu godinu od najmanje 100 miliona EUR, ali i i stotinjak miliona koje je prethodna administracija konstituisala, a nije našla način kako da ih supstituiše.

U rebalans je ukalkulisana i jednokratna pomoć penzionerima, ali kako je naveo, ne za sve ista.

“Moramo napraviti drastičnu razliku između penzija koje su 200, 300 ili 400 EUR od onih koje su 800 ili 900 EUR koje naravno ne moramo servisirati dodatno“, rekao je Damjanović.

Još jedan manjak treba nadomjestiti u državnoj kasi, a nastao je usvajanjem na inicijativu poslanika izmjena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

“Po tom osnovu u državnoj kasi manje je 50 miliona EUR koje će otići opštinama. Podgorici na primjer 20 miliona EUR. I o tome treba razmišljati i ta sredstva kompenzovati”, poručio je Damjanović.

On je prokomentarisao i tvrdnje koje se čuju minulih dana da Vlada u tehničkom mandatu ne bi trebala da donosi odluke, pa ni da predloži rebalans budžeta.

“To su potpuno pogrešne izjave i žao mi je ako neko ima takvo promišljanje. Vlada nije u tehničkom mandatu. Vlada radi u punom kapacitetu, jer Ustav Crne Gore ne prepoznaje tehnički mandat, tako da je Vlada dužna da obezbijedi nesmetano servisiranje obaveza”, zaključio je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije