fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRealizovani planovi o izlasku Instituta na regionalna tržišta

Realizovani planovi o izlasku Instituta na regionalna tržišta

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Institut crne metalurgije (ICM) u Nikšiću ima ugovorene poslove do kraja decembra i bilježi stalni rast proizvodnje, a ukoliko se takav trend nastavi i naredna poslovna godina biće uspješna, saopštio je izvršni direktor firme, Ranko Nikolić.

Nikolić je agenciji Mina-business kazao da takva očekivanja zasniva ne samo na u potpunosti realizovanim planovima, redovno izmirenim obavezama i poslovanjem najboljim u posljednjih nekoliko godina, već i potvrđenim ranijim nagovještajima za znatno bolje pozicioniranje na tržištu.

Nikolić je veoma zadovoljan kada su u pitanju učinci usluga koje tradicionalno donose dominantan prihod ICM-u, kao i proizvodnim rezultatom iz prva tri kvartala, koji je za oko 100 hiljada EUR bolji nego u prethodnoj godini.

„Posebno nas raduje rast proizvodnje i veoma smo zadovoljni kako se realizuju naši planovi o izlasku Instituta na regionalna tržišta“, rekao je Nikolić.

Institutovi čelični odlivci izvezeni su i u Njemačku, što je, kako ocjenjuje Nikolić, veoma značajno, ne zbog isporučenih količina, već i zato što je prije dva dana stigla potvrda o kvalitetu proizvoda, čime je otvorena mogućnost za proširenje saradnje.

Riječ je o djelovima za bagere i teške građevinske mašine tipa Hendriks koji se koriste za različite namjene u rudarstvu i drugim granama industrije.

„Njemački kupac je kvalitet odlivaka proizvedenih u ICM-u ocijenio mnogo boljim nego od drugih isporučilaca, što nam omogućava da imamo veće planove za to tržište“, naveo je Nikolić.

Podatak da ICM polako izlazi na regionalna tržišta, potvrđuje isporuka dijela proizvodnje na tržište Hrvatske, kao i poslovni kontinuitet sa Bosnom i Hercegovinom (BIH) – Fabrikom armatura iz Čapljine.

„Poslije dugog niza godina dobili smo i tender na Kosovu u vrijednosti od 55 hiljada EUR za potrebe preduzeća Feronikla. Rok isporuke je 60 dana i uveliko se radi na proizvodnji čeličnih odlivaka“, rekao je Nikolić.

U Institutu očekuju da će ispoštovati dogovoreni rok za Feronikl i do kraja decembra isporučiti čelične odlivke i naplatiti urađeno.

Iz ICM isporučuje se i za Rudnik uglja i Termoelektranu (TE) u Pljevljima, Kombinat aluminijuma (KAP) u Podgorici, Mehanizaciju i programat u Nikšiću, kao i niz privatnih kompanija.

„Pokazujemo da Institut može dobro da posluje i pozicionira se na tržištu“, ocijenio je Nikolić.

Veoma dobru saradnju, kako je kazao, imaju i sa Željezarom Tosčelik u Nikšiću, kojoj isporučuju potrebne rezervne djelove, a ta fabrika ima prioritet u odnosu na druge kupce.

„Željezara nema Livnicu, a mi proizvodimo specijalne čelike i ingote od jedne tone i nijesmo konkurencija jedni drugima“, rekao je Nikolić.

Govoreći o poslovnom učinku, Nikolić je objasnio da se podaci razlikuju iz mjeseca u mjesec, jer se proizvodnja u Institutu planira prema narudžbama za poznatog kupca od koga imaju garanciju za plaćanje, što podrazumijeva isplatu avansa od 50 odsto, a preostalu polovinu iznosa prilikom isporuke.

„Ne želimo da ulazimo u sumnjive aranžmane u kojima nije obezbijeđena naplata, jer u današnjim tržišnim uslovima i problemima u metalskom kompleksu, ne mogu da dozvolim takvu vrstu poslovnog avanturizma“, rekao je Nikolić.

Pozitivno domaćinsko poslovanje, prema njegovim riječima, potvrđuje i podatak da su redovno, svakog prvog dana u mjesecu, do sada isplaćene 24 zarade, koje su se približile državnom prosjeku i iznose oko 480 EUR, a rast će nastaviti i ubuduće.

„To nije nimalo lako u ekonomskoj situaciji na tržištu i metalskom kompleksu“, rekao je Nikolić.

Najnoviji podaci, kako je saopštio, pokazuju da se obaveze za poreze i doprinose redovno uplaćuju i od kako je na čelu ICM taj iznos veći je od 480 hiljada EUR koji je uplaćen u legalne državne tokove.

„Zatečeni kredit, reprogram poreskog duga iznosio je 192 hiljade EUR, a sada naše obaveze po tom osnovu iznose 92,32 hiljade, što znači da je sada to dugovanje smanjeno za 100 hiljada“, rekao je Nikolić i dodao da će se i ubuduće redovno isplaćivati rate za to zaduženje.

On je, podsjećajući na zatečene kreditne obaveze ICM, saopštio da je veći kreditni iznos, čija je otplata bila pri kraju, u potpunosti zatvoren, kao i isplaćene sve 24 rate po drugom zaduženju.

„U ovom trenutku ICM nema nikakvih kreditnih obaveza prema komercijalnim bankama, niti bilo kojih drugih zaduženja, izuzev što se redovno mjesečno uplaćuju rate po osnovu reprograma poreza državi“, rekao je Nikolić.

Realizovana je i ideja o „prebijanju“ poreskog duga na imovinu koji iznosi oko 55 hiljada na godišnjem nivou i potpisan ugovor sa Opštinom Nikšić o prenosu fiducijalnih prava dijela imovine ICM, u kojima će ubuduće biti prostorije Službe zaštite i spašavanja, za šta je saglasnost u septembru dala i Vlada.

Stvaraju se uslovi da u ICM-u narednih godina razmišljaju o neophodnom investiranju u opremu, ali isključivo kroz neku povoljnu kreditnu liniju koja bi se obezbijedila eventualno kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF), čime bi se garantovalo još bolje pozicioniranje na tržištu i veći prihod.

„O drugim kreditima ne razmišljamo, jer ne želim da ni euro ode u potrošnju“, zaključio je Nikolić.

Najčitanije