fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaste broj preduzeća koja imaju veb sajt

Raste broj preduzeća koja imaju veb sajt

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je u petogodišnjem periodu, odnosno od 2018. do ove godine, došlo do rasta broja preduzeća koja imaju veb sajt, pokazalo je istraživanje Monstata.

Procenat preduzeća koja imaju veb sajt u ovoj godini iznosi 85 odsto.

„U ovoj godini procenat broja preduzeća koja imaju veb sajt je porastao pet procentnih poena, sa 80 odsto na 85 odsto, u odnosu na 2018. godinu“, navodi se u istraživanju Monstata pod nazivom Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima.

U Crnoj Gori je 100 odsto anketiranih preduzeća izjavilo da ima pristup internetu.

Iz Monstata su napomenuli da se podaci odnose samo na preduzeća koja u svom poslovanju koriste internet u ovoj godini.

Od preduzeća koja imaju veb sajt, 74,5 odsto je izjavilo da omogućava pristup proizvodnim katalozima i cjenovnicima, dok 65 odsto posjeduje linkove ili reference na profilima društvenih mreža.

„Rezultati istraživanja pokazuju da 28,8 odsto preduzeća za pristup internetu koristi maksimalnu brzinu manje od 30 megabita po sekundi (Mbit/s), 28,5 odsto koristi brzinu najmanje 30 Mbit/s, ali manje od 100 Mbit/s, dok je 23,8 odsto kompanija izjavilo da koristi brzinu najmanje 100Mbit/s, ali manje od 500 Mbit/s“, precizirali su iz Monstata.

Od preduzeća koja imaju pristup internetu, 98,8 odsto je odgovorilo da koristi DSL ili neku drugu vrstu fiksne širokopojasne konekcije sa internetom.

Mobilnu širokopojasnu konekciju koristi 81,5 odsto preduzeća, što predstavlja rast od 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije