fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast uvoznih cijena u Njemačkoj najviši od 1974.

Rast uvoznih cijena u Njemačkoj najviši od 1974.

Berlin, (MINA-BUSINESS) – Uvozne cijene u Njemačkoj porasle su u avgustu najsnažnije od marta 1974. godine, podstaknute višestruko višim cijenama gasa i struje, pokazali su podaci statističkog ureda Destatisa.

Uvozne cijene bile su u avgustu više 32,7 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 28,9-postotnog rasta u julu.

Uvoz energije bio je više nego dvostruko skuplji nego u avgustu prošle godine. Destatis izdvaja poskupljenje uvezenog gasa, čije su cijene bile četiri puta veće nego u prošlogodišnjem avgustu.

U odnosu na jul porasle su gotovo 50 odsto, prenosi SEEbiz.

Još je više na godišnjem nivou poskupila struja, čije su cijene na berzi gotovo ušesterostručene. U odnosu na jul takođe su porasle gotovo 50 odsto.

Ugalj je bio tri puta skuplji nego u prošlogodišnjem avgustu dok su cijene nafte uvećane 58,8 odsto.

Ako se isključe energenti, uvozne cijene u avgustu su bile više 13,2 odsto.

Snažno su porasle i cijene uvezenih đubriva i ljepila, koje su više nego udvostručene u odnosu na prošlogodišnji avgust.

Uvezena hrana bila je skuplja za četvrtinu.

Na mjesečnom nivou je inflacija uvoznih cijena porasla 4,3 odsto, s 1,4 odsto u prethodnom mjesecu. Očekivalo se povećanje dva odsto. Istovremeno je inflacija izvoznih cijena iznosila 18,6 odsto, u odnosu na 17 odsto u julu.

I izvozne cijene su bilježile dvocifremni rast, 18,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji avgust, bilježi Destatis. U julu su uvećane 17 odsto.

Najviše su skočile cijene izvezenih energenata, koje su bile više nego tri puta veće nego u prošlogodišnjem avgustu, utvrdio je statistički ured, izdvojivši više nego četiri puta višu cijenu izvezenog gasa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije