fbpx

Rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su porasli drugi dan zaredom, a ponovno se trgovalo nesigurno dok ulagači čekaju odluke zvaničnika američke centralne banke Fed o zaoštravanju monetarne politike.

Dow Jones je ojačao 0,2 odsto na 33.128 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,48 odsto na 4.175 bodova, a Nasdaq indeks 0,22 odsto na 12.563 boda, prenosi Hrportfolio.

Tokom cijelog trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, jer ulagači nijesu voljni previše da riskiraju uoči odluka čelnika Fed-a.

U utorak je počela njihova dvodnevna sjednica, a kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u 40 godina, gotovo svi očekuju povećanje kamatnih stopa 0,5 procentnih bodova, što bi bilo najveće jednokratno povećanje cijene novca od 2000. godine.

Fed je već na sjednici u martu povećao kamate prvi put od 2018. godine, za 0,25 procentnih bodova, a očekuje se da će i nakon maja nastaviti s agresivnim zaoštravanjem monetarne politike.

Zbog toga će danas u fokusu ulagača biti konferencija za medije predsjednika Feda Jeromea Powella, koji bi mogao nagovijestiti kojim tempom će ubuduće povećavati kamate, ali i smanjivati bilans, koji je Fed nagomilao kupujući obveznice kako bi pomogao ekonomiji za vrijeme koronakrize.

„Glavni razlog nestabilnosti tržišta posljednjih mjeseci bio je Fed i njegova oštra retorika, stoga će Powellovi komentari biti glavni pokretač tržišta danas”, kazao je Ross Mayfield, strateg u kompaniji Baird.

S obzirom na to da je u prvom tromjesečju američka ekonomija pala na kvartalnom nivou prvi put nakon dvije godine, ulagači se plaše da bi mogla uroniti u recesiju ako Fed previše poveća kamate.

Uprkos nesigurnosti uoči sjednice Feda, u posljednja dva dana cijene dionica su porasle, nakon oštrog pada u aprilu.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih devet je zabilježilo rast, a najviše energetski i finansijski.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 odsto na 7.561 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,72 odsto na 14.039 bodova, a pariski CAC 0,79 odsto na 6.476 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije