fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa na Wall Streetu

Rast indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli treći dan zaredom jer je u američkom Kongresu postignut dogovor o privremenom povećanju državnog zaduživanja, čime je zasad izbjegnut rizik da vlada neće moći plaćati svoje finansijske obaveze.

Dow Jones porastao je 337 bodova ili 0,98 odsto, na 34.754 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,83 odsto, na 4.399 poena, a Nasdaq indeks 1,05 odsto, na 14.654 boda, prenosi SEEbiz.

Rast tržišta zahvaljuje se dogovoru između demokratskih i republikanskih zastupnika u Kongresu o privremenom povećanju plafona državnog zaduživanja.

Taj plafon određen je na 28,4 biliona USD, a dogovoreno je da će se do decembra povećati 480 milijardi USD.

O tome se još treba glasati u Kongresu, ali po svemu sudeći, zasad je izbjegnut kolaps saveznih finansija.

„Tržište je poraslo zahvaljujući blagom pomaku Vašingtona prema racionalnom rješenju koje omogućuje vlastima da mogu plaćati svoje račune, ispisati neke čekove”, kazala je direktorica u firmi Bokeh Capital Partners, Kim Forrest.

U fokusu ulagača bio je i izvještaj o nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošle sedmice na 326 hiljada, dok su analitičari očekivali pad na 345 hiljade, što pokazuje da se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Međutim, kako se poboljšava situacija na tržištu rada i kako se inflacija kreće na povišenim nivoima, očekuje se da će američka centralna banka uskoro početi da smanjuje podsticaje ekonomiji.

Zvanično, cijeli izvještaj o zapošljavanju u SAD-u u septembru će biti objavljen danas i on bi moglo dati jasniju sliku o tome kada će Fed početi da smanjuje monetarne podsticaje.

Analitičari u anketi Dow Jonesa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao 500 hiljada, nakon što je mjesec prije povećan 235 hiljade.

Najviše su porasle cijene dionica u rudarskom sektoru, u prosjeku 1,35 odsto, a znatno su poskupile i dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Alphabet i Tesla.

Te kompanije imaju ogromnu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udio u berzanskim indeksima.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,17 odsto, na 7.078 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,85 odsto, na 15.250 poena, a pariski CAC 1,65 odsto, na 6.600 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije