fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte na tržištima

Rast cijena nafte na tržištima

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak 69 USD nakon kibernetičkog napada koji je blokirao veliki cjevovod u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i podstakao strah od poremećaja u snabdjevanju.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,97 USD. Na američkom tržištu bila je u plusu 61 cent i iznosila je 65,51 USD, prenosi SEEbiz.

Colonial Pipeline objavio je u nedjelju da su njegovi glavni cjevovodi još isključeni iz mreže nakon kibernetičkog napada i blokade sistema prošlog petka. Neke manje linije između terminala i tački isporuke u međuvremenu su ipak osposobljene.

“Ukoliko ostanu cjevovodi neko vrijeme van funkcije, to će imati dalekosežne posljedice po tržište nafte, ne samo u SAD-u, već i u Evropi”, naveo je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Bijela kuća blisko sarađuje s Colonialom kako bi pomogla osposobiti mrežu. Ministarka trgovine Gina Raimondo saopštila je da je popravak cjevovoda glavni prioritet Bidenove administracije.

Problemi sa cjevovodom u SAD-u potisnuli su u drugi plan pogoršanje pandemijske situacije u Aziji. Broj zaraženih i smrtnih slučajeva u Indiji zadržao se u ponedjeljak blizu rekordnih dnevnih maksimuma, podsjeća Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici saopštila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 66,57 USD, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Demokrate predlažu obeštećenje za bivše radnike drvoprerađivačke industrije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Klub poslanika Demokrata uputiće u skupštinsku proceduru predlog zakona o obeštećenju...