fbpx

Rast cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će se nakon izbora za američki Kongres smanjiti neizvjesnosti koje su duže vrijeme negativno uticale na tržište.

Dow Jones ojačao je 173 boda ili 0,68 odsto, na 25.635 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 odsto, na 2.755 poena, a Nasdaq indeks 0,64 odsto, na 7.375 bodova, prenosi SEEbiz.

U fokusu ulagača su izbori za Kongres i nagađanja šta bi se dalje moglo dešavati na tržištima, s obzirom na to kakvi će biti rezultati.

Prema prvim rezultatima demokrate preuzimaju kontrolu nad Predstavničkim domom, dok republikanci američkog predsejdnika Donalda Trumpa zadržavaju većinu u Senatu.

Smatra se da pobjeda demokrata za Predstzavnički dom predstavlja poteškoću za politike Trumpa usmjerene biznisu, koje su podsticale rast tržišta dionica od predsjedničkih izbora 2016. godine.

„Ulagači pokušavaju predvidjeti rezultate izbora, a postoji mogućnost da će se zadržati sadašnja situacija. To bi pozitivno uticalo na tržište jer bi značilo da se sadašnja ekonomska politika ne bi mijenjala”, kazala je analitičarka u firmi Allianz Global Investors, Mona Mahajan.

Ima i analitičara koji smatraju da će berze porasti, bez obzira na ishod izbora, jer će pozitivno na tržišta uticati već samo uklanjanje neizvjesnosti koja je vladala uoči izbora.

„Nakon izbora za Kongres, cijene dionica obično porastu, bez obzira na rezultate, i jednostavno morate kupovati”, kazao je direktor u firmi Albion Financial, Jason Ware.

Ipak, mnogi ulagača čekaju rezultate izbora kako bi donijeli investicione odluke.

Na njihovu suzdržanost ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. U utorak je na američkim berzama vlasnika zamijenilo samo oko 6,85 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 8,7 milijardi.

„Mnogi ulagači smatraju da su moguća iznenađenja. Stoga čekaju rezultate izbora prije nego što donesu investicione odluke”, kazala je Mahajan.
U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a najviše, 1,5 odsto, u rudarskom sektoru.

A na evropskim berzama cijene dionica su utorak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,89 odsto, na 7.040 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,09 odsto, na 11.484 poena, a pariski CAC 0,51 odsto, na 5.075 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije