fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena dionica

Rast cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle četvrti trgovinski dan zaredom jer se ulagači nadaju da će predstojeći izvještaj pokazati da inflacioni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) popuštaju.

Dow Jones ojačao je 0,71 odsto, na 32.381 bod, dok je S&P 500 porastao 1,06 odsto, na 4.110 poena, a Nasdaq indeks 1,27 odsto, na 12.266 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom su u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle, a najviše u energetskom i tehnološkom sektoru.

A nakon četiri dana rasta indeksi su dostigli najviše nivoe u posljednje dvije sedmice.

To se zahvaljuje nadi ulagača da inflacioni pritisci u SAD-u popuštaju, što bi moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) na usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Stoga će danas u fokusu ulagača biti izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u, koji će pokazati koliko su u avgustu popustili inflacioni pritisci, s obzirom na to da su u tom mjesecu pale cijene goriva.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija skliznula na 8,1 odsto na godišnjem nivou, s 8,5 odsto mjesec prije.

„Očekuje se usporavanje rasta potrošačkih cijena, a ulagači se nadaju da će to dovesti do usporavanja tempa povećanja kamata Feda nakon septembra. Zbog toga su ulagači ovih dana skloniji rizičnijim investicijama”, objasnio je portfelj menadžer u firmi Dakota Wealth, Robert Pavlik.

Čelnici Feda zasad nimalo ne popuštaju u oštroj retorici o suzbijanju inflacije. Predsjednik Feda Jerome Powell poručio je prošle sedmice da je Fed snažno predan tome da suzbije inflaciju i da će nastaviti zaoštravati monetarnu politiku dok taj cilj ne postigne.

Fed podiže kamate od marta, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. septembra.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje 0,75 postotnih bodova, no ulagači se nadaju da će nakon toga Fed usporiti tempo zaoštravanja monetarne politike.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,66 odsto, na 7.473 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,4 odsto, na 13.402 poena, a pariski CAC 1,95 odsto, na 6.333 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije