fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast akcija na svjetskim tržištima

Rast akcija na svjetskim tržištima

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u srijedu su porasle, a nakon pojave znakova napretka u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine najviše su skočile dionice u sektorima koji su osjetljivi na trgovinska pitanja.

Dow Jones je ojačao 0,39 odsto na 23.879 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 odsto na 2.584 boda, a Nasdaq indeks 0,87 odsto na 6.957 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast indeksa četvrti dan zaredom ponajviše se zahvaljuje optimizmu nakon što je u srijedu u Pekingu završen prvi ovogodišnji krug pregovora između SAD-a i Kine o trgovinskim pitanjima.

Ured američkog trgovinskog predstavnika objavio je da je Kina obećala da će kupovati znatne količine poljoprivrednih, energetskih i industrijskih proizvoda te usluga od SAD-a. To podržava nadu ulagača u dogovor Vašingtona i Pekinga u zadanom roku do 2. marta.

S&P indeks tehnološkog sektora porastao je u srijedu 1,5 odsto, dok su cijene dionica proizvođača čipova, koji su znatno izloženi u Kini, u prosjeku porasle 2,5 odsto. Među većim dobitnicima bio je i industrijski sektor, koji je takođe vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja. Taj sektor je ojačao 0,6 odsto, pri čemu je cijena dionice proizvođača Boeinga porasla jedan odsto.

Snažno je, 1,5 odsto, porastao i energetski sektor, što se zahvaljuje skoku cijena nafte na najviše razine u gotovo mjesec.

Pozitivno je na tržište uticala i objava zapisnika sa sjednice Fed-a u decembru, na kojoj su po četvrti put u prošloj godini povećane kamatne stope. Zapisnik je pokazao da je niz zvaničnika američke centralne banke poručio da ubuduće treba biti strpljiv po pitanju podizanja kamata, a nekoliko njih nije podržalo povećanje kamata.

Upravo su nedavne poruke predsjednika Fed-a, Jeromea Powella, da je centralna banka svjesna rizika po ekonomiju i da će biti fleksibilna po pitanju kamata podstakle oporavak Vol strita.

Zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i povećanja kamata Feda, S&P 500 indeks zaronio je uoči božićnih praznika na najniži nivo u 20 mjeseci. Ipak, od tada je porastao oko deset odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 odsto na 6.906 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 odsto na 10.893 boda, a pariski CAC 0,84 odsto na 4.813 bodova.

Najčitanije