fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadulović: Na nivou godine 40 odsto prihoda iz 2019.

Radulović: Na nivou godine 40 odsto prihoda iz 2019.

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rezultati u sektoru turizma u julu i avgustu su dobri, ali prihodi na nivou cijele godine neće prelaziti 40 odsto od 2019, saopštio je predsjednik Crnogroskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović.

“Ta dva mjeseca smo imali manje prihode nego 2019. godine, pojedini su dostizali i 80 odsto, ali kumulativno gledano na nivou godine to je daleko od željenog i planiranog, a to je 65 odsto u odnosu na 2019. godinu”, rekao je Radulović Pobjedi.

On smatra da se ne može preći nivo od 40 odsto prihoda iz 2019. godine i da je dobro ako to bude tako, s obzirom na epidemiološku situaciju.

“Ne bojim se da se mi zatvorimo, nego da se zatvore susjedne zemlje i ta emitivna tržišta. Ako njima uvedu karantin poslije povratka iz Crne Gore, to bi bio kraj i onda nemamo postsezonu”, kazao je Radulović.

U hotelima Splendid i Montenegro, kojima rukovodi Radulović, ove sezone su ostvareni izvanredni rezultati, ali podsjeća da u turizmu važi zakon spojenih sudova, gdje su svi vezani u jedan niz.

“Ako jednom ide dobro, a drugom slabo, to je pola dobroga. Svi skupi hoteli su puni. Okidač je proradio, ljudi su željni putovanja i ne pitaju za cijenu. Neće oni platiti neku sobu bez kupatila i klime 100 EUR, ali gdje su svi uslovi dobri spremni su da plate i više nego ranije”, saopštio je Radulović.

On smatra da će se u turizmu naredne godine ,,kupiti pare lopatama“ ako se do tada riješi problem korone i građani shvate da se svi moraju vakcinisati kako bi se prekinuo lanac zaraze.

“Generalno, nijesam zadovoljan kada je u pitanju destinacija. Ništa ne znači ako ja imam dobre rezultate, a oko mene je loše. Ovo što kažu 84,9 odsto od 2019. istina je, ali samo za jul i avgust. Niko ne kaže da trgovački lanci Voli, HDL, Franca, Aroma i Idea bilježe istorijski rezultat u junu, julu i avgustu. Nikad više nijesu prometovali kao ove godine, što znači da se turisti hrane kod njih, a ne u restoranima”, rekao je Radulović.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković, kazala je da je ostvareno 96 odsto turističkog prometa iz rekordne 2019, odnosno da su prihodi od turizma 6. avgusta dostigli 70 odsto ostvarenih iz te godine.

Ona je dodala da je popunjenost hotela 99 odsto u odnosu na 2019. godinu, a privatnog smještaja 83 odsto. Najviše je gostiju iz regiona, pogotovo Srbije i Bosne i Hercegovine, za kojim slijede države bivšeg SSSR-a, Ukrajina i Kazahstan, a tu su i turisti iz Poljske i Izraela.

Tripković Marković je kazala da Budva najviše učestvuje u turističkom prometu. Popunjenost hotelskih kapaciteta je u pojedinim opštinama 150 odsto u odnosu na 2019, gdje prednjači Ulcinj, ali dobre pokazatelje imaju i Bar, Tivat, Kotor, pa i Budva. Sa privatnim smještajem je situacija šarenolika, ali i oni su blizu 100 odsto ostvarenog prometa iz 2019.

Trenutni prihodi koji su najjasniji su namjenski, a to su prihodi od boravišne i turističke takse i članskog doprinosa.

“Prema podacima od kraja jula možemo da vidimo da su namjenski prihodi naplaćeni u visini od 80 odsto u odnosu na 2019, što je veoma ohrabrujuće. Značajni su prihodi od članskog doprinosa, turističke takse. Prihodi od boravišne takse su na nivou od 60 odsto, što je nešto niže od prosjeka, ali tu treba imati u vidu da se boravišna taksa plaća paušalno”, rekla je Tripković Marković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Američki indeksi skočili su u petak nakon što je aprilski izvještaj...