fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadović povrijeđeno pravo za poništenje razrješenja sa mjesta viceguvernerke CBCG

Radović povrijeđeno pravo za poništenje razrješenja sa mjesta viceguvernerke CBCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ustavni sud utvrdio je da je Ireni Radović, u sudskom postupku za poništenje njenog razrješenja sa dužnosti viceguvernerke Centralne banke (CBCG), povrijeđeno pravo na pristup sudu sadržano u pravu na pravično suđenje, saopštili su advokati Goran Rodić i Siniša Gazivoda.

Sud je, kako navode u saopštenju Rodić i Gazivoda, ukinuo rješenje Vrhovnog suda kojim je 2021. godine odbijena njena revizija, prenosi portal RTCG.

Skupština je razriješila Radović 2018. godine sa dužnosti viceguvernera, a po njenoj tužbi Upravni sud se oglasio nenadležnim i predmet uputio Osnovnom sudu na odlučivanje. Takvu odluku potvrdio je tada i Vrhovni sud navodeći da suđenje treba da se realizuje pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Nakon što je dva puta presudama Osnovnog suda u Podgorici utvrđivano da je Radović nezakonito razriješena, Vrhovni sud donio je načelni pravni stav da, uprkos ustavnom principu međusobne ravnoteže i kontrole između grana vlasti, sud ne može preispitivati zakonitost odluka o razrješenju koje donosi Skupština.

“Taj načelni pravni stav poslužio je da se odbaci kao nedozvoljena tužba za poništaj razrješenja, što je 2020. godine potvrdio i Vrhovni sud, iako je prethodno odlučio da postoji nadležnost redovnih sudova za ovaj predmet. Upravo zbog toga smo se i obratili Ustavnom sudu ustavnom žalbom koja je sada usvojena. Ustavni sud u odluci je, između ostalog, naveo da se načelni pravni stav nije mogao retroaktivno primijeniti na slučaj Irene Radović”, navodi se u saopštenju advokata.

Oni su dodali da ta pravna bitka traje već petu godinu od podnošenja tužbe i da vrijeme potvrđuje da su njihovi argumenti bili utemeljeni.

“Očekujemo da će u najskorije vrijeme biti stavljena tačka na ovaj slučaj i da će pravosnažno biti utvrđeno da je razrješenje Radović sa dužnosti viceguvernera bilo nezakonito”, zaključuje se u saopštenju advokata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije