fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici Željezare traže da Ibrahimović dozvoli EPCG da na berzu izađe sa...

Radnici Željezare traže da Ibrahimović dozvoli EPCG da na berzu izađe sa akcijama

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Radnici nikšiće Željezare Tosčelik pozvali su ministra kapitalnih investicija, Ervina Ibrahimovića, da odmah dozvoli Elektroprivredi (EPCG) da na berzu izađe sa akcijama i pokaže odgovornost prema građanima i radnicima.

Predsjednik Sindikata, Ivan Vujović, tražio je od Ibrahimovića da pokaže da je na strani građana, a ne turskog investitora, pišu Vijesti.

“Ovo je šansa da se pokaže ko je na čijoj strani. Imamo garancije premijera Dritana Abazovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića da su na strani radnika i da, što se njih tiče, oko akcija i svega drugog što se odnosi na preuzimanja Željezare nema problema”, rekao je Vujović.

On je dodao da se nadaju da takvo mišljenje ima i Ibrahimović, koji je na sastanku sa radnicima saopštio da je tu za njih i njihove porodice.

Vujović je kazao da radnici traže od Ibrahimovića da deklarativnu podršku radnicima pokaže tako što će dozvoliti EPCG da izađe na berzu sa akcijama.

EPCG je već izlazila na berzu sa pomenutim akcijama, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Radnici su od Abazovića dobili obećanje da će država kupiti te akcije, a rok za njihov izlazak na berzu je 26. septembar.

“Radnici i njihova djeca to očekuju od njega. Nadamo se da djeca radnika neće morati da svoje vrijeme posle škole provode sa svojim očevima i majkama po ulicama i protestima”, saopštio je Vujović.

Radnici su za vikend ispred fabrike organizovali skup Za spas Željezare, a sa njima su bili i članovi njihovih porodica.

Sa protestima su počeli prije tri mjeseca kada je poslodavac najavio da će 229 radnika iz proizvodnje ostati bez posla.

Otkazi su im uručeni, a počelo se i sa uplatom otpremnina iako je EPCG od Tosčelika tražila da radnici još dva mjeseca primaju plate, a da im se te zarade odbiju od otpremnina.

Kako su iz Sindikata tada kazali, vlasnik je ponudu prihvatio, ali je posle dva sata počeo sa uplatom otpremnina.

“Radnici se i dalje nalaze na krovu fabrike, a njihove porodice isčekuju i nadaju se da će se što prije riješiti situacija sa fabrikom koja je hranila 230 porodica koje su ostale bez glavnog, a pojedine bez jedinog izvora prihoda”, saopštio je Vujović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...