fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici traže rješenje statusa Metalca

Radnici traže rješenje statusa Metalca

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Radnici nikšićkog Metalca traže da se riješi status te fabrike, ispred čije kapije su se ponovo okupili da upute javni poziv novoj Vladi za pomoć, nakon što je češki vlasnik firma, Termochem, ugasio proizvodnju.

U Metalcu je proizvodnja zaustavljena 27. decembra 2019. godine po nalogu uprave zbog finansijskih problema Termochema, zbog čega je 110 radnika ostalo bez primanja, a nijesu im uplaćeni ni doprinosi.

Jedan od okupljenih, Radisav Bulatović, podsjetio je da im je češki vlasnik ostao dužan tri plate prije prekida rada, kao i da nije izmirio obaveze prema državi. Poseban problem predstavlja to što su radne knjižice 40 zaposlenih ostale u fabrici, zbog čega ne mogu da se prijave na Biro rada.

On je kazao da su radnici imali obećanja i od sadašnjih predstavnika Ministarstva ekonomije, ali da im se nakon sastanka prije mjesec ipo više niko nije obratio.

”Razgovarali smo, predočili situaciju, ali nam je objašnjeno da je problem što je vlasnik fabrike strani državljanin i da će pokušati da riješe postojeće stanje posredstvom ambasada”, naveo je Bulatović.

Radnici Metalca su se obraćali i dosadašnjoj lokalnoj vlasti u Nikšiću, koja im je, kako tvrdi, obećala novčanu pomoć, s obzirom na to da su bez posla. Ipak, i to je ostalo samo “mrtvo slovo”.

”Neophodno je riješiti status Metalca, jer smo dovedeni u situaciju da smo ni na zemlji, ni na nebu. Čekamo da se formira nova vlast u Nikšiću i unaprijed ih pozivamo da što prije pomognu u rješenju naše teške situacije”, rekao je Bulatović.

I stalno zaposleni radnik Metalca, Niko Ćetković, rekao je da očekuju pomoć od nove gradske vlasti, da konačno dobiju odgovor na koju adresu nadležnih da se zajedno obrate i riješe status fabrike.

”Ne znamo više šta da radimo, jer nas je prošla vlast samo upućivala iz jednog u drugo ministarstvo. U teškoj smo situaciji i bukvalno većina nas nadnični ako čujemo da negdje ima posla, kako bi preživjeli”, rekao je Ćetković.

Radnici su podsjetili da je Metalac firma koja se radom i kvalitetom dokazala i na svjetskom tržištu. Oni smatraju da je nedopustivo da vlasnik samo nestane i niko ništa ne zna o njemu, a da pri tom nikave odgovore o tome nijesu dobili od ranijih nadležnih u Opštini i državi.

Proizvodnja u Metalcu prekinuta je 27. decembra po nalogu uprave, a rok za nastavak rada je više puta odlagan zbog, kako je saopštavano, finansijskih problema matične kuće u Češkoj.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem.

Najčitanije