fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadionice o podršci primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

Radionice o podršci primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radionice o procedurama sprovođenja IPARD četvrtog javnog poziva o investicijama u fizički kapital na poljoprivrednim gazdinstvima održane su za zainteresovane poljoprivredne proizvođače sa teritorije Prijestonice Cetinje, Budve, Bijelog Polja i Berana.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopšteno je da je tokom prezentacije naglašeno da kroz taj poziv IPARD sredstva mogu dobiti proizvođači iz svih sektora koji su dominantno zastupljeni u poljoprivredi Crne Gore, a moguće se prijaviti od 14. marta.

“Kroz IPARD podršku za primarnu poljoprivrednu proizvodnju poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati projektima čiji prihvatljivi troškovi iznose od deset hiljada do 500 hiljada EUR, sa bespovratnom podrškom do 60 odsto prihvatljivih troškova”, navodi se u saopštenju.

Za mlade farmere, ispod 40 godina, podrška je 65 odsto, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70 odsto prihvatljive investicije.

Na pitanje proizvođača koji su kriterijumi koje podnosilac mora ispunjavati u pogledu stručne osposobljenosti prilikom podnošenja zahtjeva odgovoreno je da potencijalni korisnici tog javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji moraju imati najmanje tri godine iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji, preradi ili uslugama vezanim za poljoprivredu, najmanje završen IV1 nivo nacionalnog okvira kvalifikacija ili završenu obuku iz sektora za koji je podnešen zahtjev za dodjelu podrške u trajanju od najmanje 50 časova.

Predstavljen je i međunarodni projekat Digitalno preduzetničko gnijezdo i 4.0 industrija u Crnoj Gori – DigN€st, koji finansi ERASMUS program (EU), u kom je Ministarstvo poljoprivredse, šumarstva i vodoprivrede jedan od partnera.

“Učešćem u ovom projektu Ministarstvo se trudi da unaprijedi primjenu digitalizacije u oblasti poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i da doprinos stimulisanju inovativnog pristupa u proizvodnji”, navodi se u saopštenju.

Pored neprestanog truda da se obezbijede osnovna sredstva i investicije u fizički kapital za proizvodnju i rad poljoprivrednika i prerađivača uporedo, kroz učešće u ovom i sličnim projektima, osnažuje se veza između poljoprivrede i naučne zajednice u Crnoj Gori, koja za kranji cilj ima povećanje efikasnosti i obima proizvodnje, uz lakši i brži rad na gazdinstvima.

Takođe, proizvođači su se interesovali na koji način treba da podnesu obrazac zahtjeva za dodjelu podrške.

“Objašnjeno je da se svi potrebni obrasci u vezi sa apliciranjem na projekat mogu preuzeti od dana objave ovog javnog poziva sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me”, precizira se u saopštenju.

Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Naredna prezentacija IPARD javnog poziva organizovaće se u Plužinama, Šavniku, Andrijevici, Plavu i Gusinju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...