fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProšla godina najuspješnija po pitanju proizvodnje

Prošla godina najuspješnija po pitanju proizvodnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za pljevaljski Gradir Montenegro je prošla godina bila najuspješnija po pitanju ostvarene proizvodnje, saopštio je izvršni direktor kompanije, Petar Vraneš i dodao da se radi na podizanju kvaliteta proizvoda.

“Prošla godina je bila najuspješnija po pitanju ostvarene proizvodnje, kako u preradi rude tako i proizvodnji koncentrata zbirno cinka i olova”, rekao je Vraneš agenciji Mina-business.

On je kazao da sve to ne mora da znači da je i finansijski bila najpovoljnija, jer na njihove cijene direktno utiče berza obojenih metala.

“Znači i u finansijskom smislu bili smo profitabilni, ali nešto manje u odnosu na 2017. godinu”, dodao je Vraneš.

On je, odgovarajući na pitanje koji su to najveći problemi sa kojima se susrijeće rudarsko-metalurški sektor u Crnoj Gori, kazao da je to sama lokacija rudnika.

“Rudnik se nalazi u planinskim uslovima od 1,1 hiljadu metara do 1,4 hiljade metara nadmorske visine. Tu nam je položaj rudnika i opreme za preradu rude, što je jedan od problema”, rekao je Vraneš.

On je ocijenio da je drugi problem kvalitet proizvoda.

“Mi smo došli do jednog nivoa, međutim za tržišne uslove to je nešto ispod. Došli smo do nekih rezultata, ali koji, ipak, nijesu dovoljni”, rekao je Vraneš.

U kompaniji, kako je naveo, rade na rješavanju tog problema, a anagažovali su svojevremeno i priznate i poznate institucije.

“Sada radimo sa nekim dodatnim investicionim ulaganjima da prevaziđemo i ovaj problem”, dodao je Vraneš.

Gradir Montenegro je dobitnik nagrade Privredne komore (PKCG) za uspješno poslovanje u prošloj godini.

“Nagrada nam znači, istovremeno i prija, a pogotovo što znamo da dolazi nakon desetak godina naših aktivnosti koje su zaista bile teške i neizvjesne”, rekao je Vraneš.

On je ocijenio da su zadnje tri, četiri godine investicije i vjera u taj posao dokazale svoju opravdanost.

Pljevljaski Gradir Montenegro osnovan je 2006. godine privatizacijom Rudnika Šuplja stijena. Od polovine 2011. Rudnik posluje u okviru poljske rudarsko-metalurške kompanije ZGH, koja u avgustu 2013. postaje i većinski vlasnik.

Gradir Montenegro je uspio u zadnje četiri godine da nadmaši projektovane kapacitete i da u prošloj godini realizuje rekordnu preradu od 592,82 hiljade tona, rekordnu proizvodnju koncentrata olova i cinka od 25,76 hiljada tona i ostvari prihod od preko 18 miliona EUR.

Proizvodnja se u cjelokupnom obimu izvozi na strano tržište.

Najčitanije