fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProgram RISE za mlade preduzetnike Zapadnog Balkana

Program RISE za mlade preduzetnike Zapadnog Balkana

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Program Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike (RISE) omogućiće da više od 200 mladih iz Zapadnog Balkana razvija ideje o socijalnom preduzetništvu i pomognu u rješavanju problema lokalne zajednice, saopšteno je iz Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis u Nikšiću.

Riječ je o trogodišnjem projektu koji je počeo 1. oktobra prošle godine i realizuje se na Zapadnom Balkanu, a Tehnopolis je odabran kao jedan od strateških partnera koji treba da, kao lokalna institucija u Crnoj Gori, doprinese razvoju ideja mladih u oblasti socijalnog preduzetništva.

Kako su objasnili iz Tehnopolisa, mladi preduzetnici će imati priliku da kroz niz radionica, programa mobilnosti i finansijsku podršku, uče, rastu i razvijaju svoj biznis.

Program je namijenjen mladim preduzetnicima iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, a cilj mu je obogaćivanje ekosistema socijalnog preduzetništva Zapadnog Balkana i omogućavanje mladim ljudima da razviju inovativna društvena rješenja, čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu.

”Pozitivna promjena na Zapadnom Balkanu moguća je, dok se stabilnost i prosperitet mogu postići samo podsticanjem pomirenja i saradnje u regionu. Projekat promoviše dijalog i saradnju između aktera kroz mobilnost njegovih učesnika, organizovanje regionalnih treninga, radionica i događaja, kao i stvaranje prave mreže mladih preduzetnika”, navedeno je u saopštenju.

Poziv za prijavu biće raspisan u avgustu, a RISE program će doprinijeti većoj mogućnosti zapošljavanja.

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RICO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – IPC Tehnopolis, ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv i Yunus Social Business.

RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RICO).

”Socijalno preduzeće je operator socijalne ekonomije čiji je glavni cilj socijalni uticaj, a ne stvaranje profita za vlasnika ili akcionare. Ono posluje obezbjeđivanjem robe i usluga za tržište na preduzetnički i inovativan način i profit koristi, prije svega, za dostizanje društvenih ciljeva”, navedeno je u saopštenju.

Tim vidom preduzetništva, kako je konstatovano, upravlja se otvoreno i odgovorno, a naročito uključuje zaposlene, potrošače i zainteresovane koji utiču na njegove komercijalne aktivnosti.

Iz Tehnopolisa je saopšteno da se više o mogućnostima, kao i o samom projektu može pronaći na www.risewb.org ili na zvaničnim Facebook, Instagram ili Linkedin stranicama.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...