fbpx
9.8 C
Podgorica
February 1, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessProfit Luke Bar 1,5 miliona EUR

Profit Luke Bar 1,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Luka Bar će, prema preliminarnim rezultatima, prošlu godinu završiti sa profitom od 1,5 miliona EUR, saopštio je izvršni direktor te kompanije, Vladan Vučelić.

On je Pobjedi kazao da se očekuje da će biti premašen i “ambiciozan” plan pretovara za prošlu godinu od 1,65 miliona tona tereta.

“Uprkos pandemiji virusa korona, Luka Bar je uspješno odolijevala svim problemima i izazovima i u kontinuitetu, tokom čitave prošle godine održavala trend pozitivnog poslovanja, započet u 2019. godini”, rekao je Vučelić.

U prva tri kvartala prošle godine Luka je imala 1,4 miliona EUR dobiti, a 2019. u istom periodu 274,04 hiljade EUR. U prvih devet mjeseci prihodi su bili 8,04 miliona, 16 odsto veći, dok su rashodi pali pola procenta na 6,64 miliona. Prošle godine je u prva tri kvartala pretovareno 1,23 miliona tona tereta, što je devet odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

Vučelić je naveo da je zbog pandemije poremećena planirana dinamika poslovne komunikacije sa potencijalnim korisnicima slobodne zone, koja je trebalo da rezultira novim ugovorima u prvom kvartalu prošle godine.

“Došlo je i do pada pretovara određenih vrsta tereta, što je cement i gorivo, ali smo to pokušali kompenzirati novim vrstama terete”, rekao je Vučelić i naveo da su uspjeli da se izbore za stabilnost u poslovanju u okolnostima kada su i korisnici usluga Luke smanjili privrednu aktivnost i kad su se brojne kompanije suočavale sa gubicima i brojnim poteškoćama zbog prekinutog lanca snabdijevanja.

Prema njegovim riječima, najznačajniji poslovni partneri sui m Uniprom, Cemex, MSK Kikinda, Zijin Bor, HBIS Smederevo, pri čemu područja Crne Gore, Srbije i Kosova predstavljaju užu gravitacionu zonu, a da intenzivno rade na animiranju tržišta Slovačke i Mađarske.

Vučelić je saopštio da su nastavili investicioni ciklus, započet sredinom 2019. godine, vrijedan više od deset miliona EUR, sa ciljem ,minimizacije ograničenja efikasnosti poslovanja u domenima lučke infrastrukture, lučke suprastrukture i lučke mehanizacije i ispunjenja preduslova za dalji razvoj djelatnosti, povišenje stepena iskorišćenosti postojećih i razvoj novih kapaciteta.

On je kazao da je realizovano sve što je bilo planirano za prošlu godinu, čime je podignut nivo tehničke opremljenosti i stvorena osnova za unapređenje obima pretovara kontejnera, rasutih i generalnih tereta. Novac je obezbijeđen kreditom kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF), donacijama EU i iz tekućeg poslovanja kompanije.

Vučelić je zadovoljan što je projekat Unapređenje infrastrukture u Luci Bar uvršten u listu državnih prioritetnih projekata temeljne rekonstrukcije i modernizacije Luke Bar, vrijedan preko 20 miliona EUR i biće finansiran iz budžeta EU u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan.

Vučelić je naveo da obaveze prema zaposlenima i državi Luka Bar redovno izmiruje.

“Optimisti smo da će tako i ostati, bez obzira na negativne trendove u okruženju i svijetu. Luka Bar ima 389 zaposlenih, a prosječna neto plata iznosi 668,75 EUR”, rekao je Vučelić.

On je kazao da očekuje korektnu saradnju sa predstavnicima Vlade.

“Očekujemo korektnu saradnju i kvalitetne odluke Vlade i resornog ministarstva, koje će dodatno uticati na nastavak pozitivnih trendova u poslovanju Luke Bar”, zaključio je Vučelić.

Najčitanije