fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProdužen rok za učešće u projektu Solari 5000+ 70MW

Produžen rok za učešće u projektu Solari 5000+ 70MW

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Rok za podnošenje prijava za učešće u projektu Solari 5000+ 70MW produžen je do 29. februara zbog velikog interesovanja građana, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

“Do sada se za učešće u projektu Solari 5000+ 70MW prijavilo preko pet hiljada potrošača, a da smo zbog velikog odziva, ali i interesovanja javnosti, odlučili da rok produžimo do kraja februara”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su rekli da su svi potrošači koji su se već prijavili za učešće u projektu Solari 5000+ 70 MW evidentirani u njihovoj bazi podataka i ne treba da ponavljaju prijavu. Rangiranje će se izvršiti prema prethodno, javnim pozivom, utvrđenoj skali.

“Svi potrošači zainteresovani za projekat, za isti se mogu prijaviti putem on-line prijave koja se nalazi na web portalu www.solari.epcg.com, popunjavanjem formulara na informativno-naplatnim punktovima EPCG ili kod ekipa na terenu”, navodi se u saopštenju.

Projekat Solari 5000+ (70 MW), namijenjen kako domaćinstvima i preduzećima, tako i stambenim zajednicama – vlasnicima stambenih jedinica manjih stambenih zgrada (do četiri sprata). Predviđeno je da se realizacijom ovog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 MW.

“Vrijednost projekta iznosi 70 miliona EUR, a EPCG će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema”, rekli su iz EPCG.

Ugradnjom fotonaponskih sistema, domaćinstva i privredni subjekti pored uloge potrošača i kupca, dobijaju i ulogu proizvođača i prodavca. Korišćenjem mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije kupac postaje PROSUMER (proizvođač-kupac), dakle krajnji kupac električne energije koji ima pravo da izgradi proizvodni objekat i proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe a da višak električne energije proda, odnosno isporuči u distributivni sistem.

“Podsjećamo da smo u cilju pojednostavljivanja procesa prijave i ugradnje sistema, inicirali izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim je omogućeno da se dinamika ugradnje ubrza a da potrošači jednostavno i brzo ugrade fotonaponski sistem”, objasnili su iz EPCG.

Crna Gora je, kako se dodaje, jedna od zemalja sa najvećim brojem sunčanih dana u Evropi, samim tim i pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije i EPCG čini sve da tu prednost maksimalno iskoristimo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijski karavan krenuo sa Cetinja

Podgorica, (MINA) - Osnovna namjera Olimpijskog karavana je da proširi olimpijski duh i pokret...