fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProdužen rok za prijave poreza na dohodak građana

Produžen rok za prijave poreza na dohodak građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rok za podnošenje prijave poreza na dohodak građana (GPPFL) za prošlu godinu, koji ističe 30. aprila, biće produžen do 15. maja, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Oni su objasnili da je do produženja roka za 15 dana došlo usljed nastale epidemiološke situacije u Crnoj Gori i naredbe Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, u cilju prevencije širenja zarazne bolesti COVID-19, izazvane koronavirusom.

Iz PU su podsjetili da poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana treba da podnesu rezidentni poreski obveznici koji su u prošloj godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, osim za prihode koji se paušalno oporezuju, zatim od imovine i imovinskih prava, kapitalnih dobitaka, iz inostranstva i po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, čiji je ukupan mjesečni bruto iznos iznad prosječne zarade.

Oni su dodali da fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost, odnosno preduzetnici po stvarnom dohotku, kao i obveznici poreza na dodatu vrijednost (PDV), imaju mogućnost elektronskog slanja godišnje prijave poreza na dohodak građana, uz posjedovanje digitalnog sertifikata.

„Podnošenje prijave obavlja se preko kartice za IOPPD, birajući opciju ‘upravljanje dokumentima’, zatim opciju ‘novi dokument’ i vrstu prijave GPPFL“, rekli su iz PU.

Preduzetnici koji se oporezuju po stvarnom dohotku dužni su da uz prijavu dostave bilanse stanja i uspjeha.

„Navedeni dokumenti mogu se podnijeti putem desktop aplikacije „finansijski iskazi“, koja je dostupna na portalu PU. U tom slučaju, poreski obveznici koji ne posjeduju digitalni sertifikat nakon slanja bilansa stanja i uspjeha na portal PU dužni su da ih odštampaju, potpišu i ovjere, te da ih u originalu dostave kao prilog godišnjoj prijavi nadležnoj područnoj jedinici“, objasnili su iz PU.

Oni su naveli da poreski obveznici koji posjeduju digitalne sertifikate potpisivanje dokumenata obavljaju elektronskim putem.

Iz PU su kazali da nerezidentna fizička lica podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine.

Najčitanije