fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU biznis zonama oko 2,8 hiljada novih radnih mjesta

U biznis zonama oko 2,8 hiljada novih radnih mjesta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na javni poziv za izbor korisnika biznis zona u Podgorici ponudu je dostavilo 17 investitora, a u slučaju da se sve prijave realizuju biće otvoreno 2,79 hiljada radnih mjesta.

“Ukupna vrijednost investicija je 310 miliona EUR, dok je za komunalno opremanje ponuđeno 20 miliona EUR”, saopšteno je na konferenciji za novinare povodom otvaranja ponuda pristiglih putem javnog poziva.

Iz PG Biroa je saopšteno da je na konferenciji još jednom ukazano na veliki značaj tog projekta, ne samo za Podgoricu, već i Crnu Goru.

“Biznis zone predstavljaju veliki potencijal kojim Glavni grad raspolaže, otvaraju mogućnost za brojne investicije, kreiraju prostor za razvoj novog biznisa i otvaranje novih radnih mjesta”, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Ivan Vuković kazao je da Glavni grad unazad dvije godine priprema teren za ekonomsku valorizaciju tog prostora, kako bi kroz kreiranje mogućeg normativnog okvira ponudili različite povoljnosti onima koji su u mogućnosti da na tom mjestu pokrenu novi biznis, odnosno da se stvore uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

Vuković je podsjetio da je pandemija koronavirusa umnogome usporila ekonomska kretanja, te da se moraju iskoristiti razvojne resurse, za dalji napredak.

„Veliki broj ljudi i u Podgorici i u Crnoj Gori su ostali bez posla, a stopa nezaposlenosti je na rekordnih 25 odsto. Ovo predstavlja sistemski odgovor Glavnog grada na taj gorući problem sa kojim se suočava veliki broj naših sugrađana”, kazao je Vuković i dodao da će gradska uprava do kraja mandata biti posvećena upravo socio-ekonomskim temama.

On je dodao da je veoma zadovoljan odgovorom lokalne i međunarodne poslovne zajednice na ono što je uslov koji je Glavni grad ponudio za pokretanje biznisa na tom prostoru.

“Ako bi se realizovali biznis planovi koji su dostavljeni u prethodnom periodu, to bi značilo da bi glavni grad u narednih pet godina na tom prostoru dobio novu infrastrukturu vrijednu više miliona EUR, bile bi realizovane investicije vrijedne više desetina miliona EUR i ono što je najvažnije na tom prostoru bi dobili preko dvije hiljade novih radnih mjesta”, precizirao je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović podsjetio je da je Glavni grad od početka mandata gradske uprave pored unapređenja putne, komunalne, sportske infrastrukture, bogatijeg kulturnog života i sadržajnih socijalnih servisa posebnu pažnju posvetio i biznis zajednici.

“Glavni grad je pronašao optimalan pravni okvir koji je jako podsticajan za razvoj biznisa, uspostavio proceduru i imao jako dobar odziv predstavnika biznis zajenice”, dodao je Vešović.

On je podsjetio da je krajem 2019. godine donešena nova odluka o biznis zonama. Pola godine kasnije na sjednici Skupštine Glavnog grada donešena je odluka o proglašenju biznis zona, a dva mjeseca kasnije i Razvojni plan biznis zona.

“Biznis zone nijesu nepoznat koncept u Evropi i razvijenom svijetu, ali svaka sredina zavisno od svojih potreba i afiniteta, diktira određena pravila. Mi smo pratili najbolja iskustva, bili smo kreativniji i napravili okvir za koji smo vjerovali da će biti stimulativan za privrednike”, rekao je Vešović.

On je dodao da su ponude, nakon produžetka roka, zbog velikog interesovanja otvorene 30. avgusta, a da će Komisija u narednom period raditi na vrednovanju 17 pristiglih ponuda po ranije utvrđenim kriterijumima.

Najvažniji kriterijumi su otvaranje novih radnih mjesta, vrijednost investicije i komunalno opremanje, ali i zaštita životne sredine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije