fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad oba indeksa i prometa

Pad oba indeksa i prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan pad oba indeksa, kao i 30 odsto manji promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je najavljeno da će predlog budžeta za ovu godinu biti pripremljen u drugoj polovini marta.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, pao je 0,5 odsto na 743,77 poena, dok je MONEX oslabio 0,3 odsto na 10.789,88 bodova.

Promet, realizovan kroz 31 transakciju, iznosio je 21 hiljadu EUR i bio je 30 odsto manji nego prethodne sedmice. Na visinu prometa uticalo je i činjenica da u petak na berzi nije zabilježena nijedna trgovina.

Najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog Telekoma, koje su na sedmičnom nivou blago oslabile na 1,25 EUR.

Odbor direktora Telekoma predložio je ove sedmice da se akcionarima isplati drugi dio dividende iz 2019. godine, u iznosu od 1,9 miliona EUR. Iz kompanije je objašnjeno da je na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara u septembru odlučeno da akcionarima bude isplaćen dio dividende od 1,9 miliona EUR, dok je predlog odluke o isplati dodatnih 1,9 miliona objavljen ove sedmice.

Neto dobit Telekoma u prošloj godini je iznosila 1,16 miliona EUR, što je 3,13 miliona manje nego 2019, čemu je u značajnoj mjeri doprinijela epidemija koronavirusa.

Gubitke su na Montenegroberzi ove sedmice zabilježile akcije Plantaža 4,4 odsto na 10,89 centi i Luke Bar neznatno na 31 cent. Rasle su dionice Solane “Bajo Sekulić” 6,4 odsto na 1,5 EUR i Port of Adrie tri odsto na 10,4 centa.

Dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ostale su na prošlosedmičnom nivou od 80 centi, odnosno 12 centi. Trgovano je i akcijama Ulcinjske rivijere, Marine Bar, Poslovno logističkog centra Morača i Mješovitog, koje su u petak koštale 2,7 EUR, odnosno 2,1 EUR, 2,5 EUR i 15 centi.

Promet akcijama fondova iznosio je 516 EUR, a trgovano je jedino Trendom, čije dionice koštaju 4,92 centa.

Početkom sedmice je državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Mila Kasalica, najavila je da će predlog budžeta za ovu godinu biti pripremljen u drugoj polovini marta.

“Budžet je u grubom draftu koji treba da iskaže pravu mjeru vrijednosti onoga što su ekonomski i javno finansijski izazovi u crnogorskoj ekonomiji. Kontinuirani su pregovori sa budžetskim jedinicama i oni će uroditi onom vrstom budžeta koja će da bude u sljedećoj mjeri štednja”, rekla je Kasalica gostujući u jutarnjem programu TV Vijesti.

Ona je kazala da budžet neće stegnuti ekonomiju i da neće predstavljati kontrakciju. Kasalica je najavila i prelazak na programski budžet, te da će u tom dijelu sve biti završeno do kraja godine

Poslanici Skupštine u petak nijesu usvojili dnevni red prema kojem je trebalo da se raspravlja o pokretanju parlamentarne istrage u vezi sa zaduženjem Crne Gore putem emitovanja obveznica u iznosu od 750 miliona EUR.

Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage formiranju anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa zaduženjem države, podnijela su 34 poslanika opozicije.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja emitovalo je 9. decembra na međunarodnom tržištu državne obveznice od 750 miliona EUR.

Sedmicu je obilježila i informacija da su predstavnici Investiciono razvojnog fonda (IRF) i Instituta “Simo Milošević” potpisali ugovor o dodjeli dugoročnog, dva miliona EUR vrijednog kredita toj zdravstvenoj ustanovi.

Ugovorom o kreditu predviđeno je izmirenje zaostalih zarada zaposlenima i dugova prema dobavljačima, kao i završetak pripreme za otvaranje Druge faze Instituta. Isplatom kredita bi, kako je objašnjeno, trebalo da se stvore neophodne pretpostavke za održavanje likvidnosti i adekvatnu pripremu sezone.

Radnici Instituta su, nezadovoljni finansijskom situacijom u preduzeću, početkom sedmice najavljivali protest kako bi skrenuli pažnju javnosti i podstakli institucije da nađu rješenja za izlazak iz krize. Njima se duguju decembraska i januarska zarada, a nema novca ni za redovne pripreme za otvaranje objekata.

Sedmicu su obilježila i dešavanja u vezi sa Skupštinom akcionara Elektroprivrede. Odbor direktora kompanije zakazao je za 16. mart vanrednu sjednicu Skupštine akcionara, a na dnevnom redu će biti razrješenje i izbor novih članova tog tijela.

Iz Odbora su kazali i da je sjednica koju je Vlada zakazala za 25. februar u suprotnosti sa Zakonom o privrednim društvima, što je u krajnjem potvrđeno i rješenjem Privrednog suda.

Najčitanije

ODT Podgorica osnovno državno tužilaštvo, Viši sud, tunel

Tužilaštvo naložilo hapšenje osam policajaca zbog primanja mita

Podgorica, (MINA) - Osnovno državno tužilaštvo naložilo je hapšenje osam policijskih službenika Sektora granične...