fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNovonastala situacija sa koronavirusom opasna za poslovanje

Novonastala situacija sa koronavirusom opasna za poslovanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novonastala situacija sa koronavirusom predstavlja značajnu opasnost za uspješno poslovanje Montenegro Airlines (MA) u narednom periodu, pri čemu kompanijske operativne i komercijalne službe posvećuju maksimalnu pažnju tom problemu.

Na sjednici Odbora direktora MA, održanoj u utorak, saopšteno je da kompanijske službe maksimalnu pažnju posvećuju tom problemu, prije svega u cilju zaštite putnika i osoblja od samog virusa, ali i zaštite poslovanja kompanije od posljedica koje je širenje virusa izazvalo na tržištu.

Odbor je razmatrao aktivnosti izvršnog menadžmenta po pitanju implementacije plana finansijske konsolidacije i osnova daljih pravaca razvoja MA i konstatovao da su od početka ove godine pokrenute značajne aktivnosti sa ciljem jačeg tržišnog pozicioniranja kompanije i finansijske i kadrovske konsolidacije i ostvareni bolji poslovni rezultati nego u prethodnoj godini.

„Za prva dva mjeseca MA je prevezao preko 55 hiljada putnika ili 1,3 odsto više i ostvario bolji poslovni rezultat za 120 hiljada EUR u odnosu na isti prošlogodišnji period, uz dva odsto bolju popunjenost putničke kabine“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su podsjetili da je prošla godina bila rekordna u više od 25 godina njenog poslovanja.

„Definisani su rokovi za izradu inovirane komercijalne strategije kompanije koja treba da definiše jasnu tržišnu profilaciju kompanije u narednom periodu, i mjere koje je neophodno preduzeti u tom pravcu. U toku su aktivnosti koje se tiču kratkoročne i dugoročne nabavke aviona“, kazali su iz MA.

Donešena je odluka o ukidanju predstavništava u Moskvi, Parizu, Beču, Frankfurtu i Londonu, i smanjenja broja zaposlenih do 50 odsto u predstavništvu Beograd.

„Odluka je donešena u skladu sa novim trendovima u poslovanju u avio-industriji koje karakteriše visoki stepen digitalizacije u poslovanju, i samim tim smanjenom potrebom za fizičkim prisustvom predstavnika na ciljnim tržištima, i biće sprovedena do kraja ljetnje sezone“, rekli su iz kompanije.

Donešen je nacrt pravilnika o zaradama zaposlenih u MA, koji tretira optimizaciju zarada u skladu sa Zakonom o radu, ostalim zakonskim propisima i planom finansijske konsolidacije. U toku je proces dijaloga sa predstavnicima sindikata u vezi primjene pravilnika, čija se implementacija očekuje u skorom roku.

„Definisan je rok od najviše 30 dana za izradu novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, sistematizaciji i opisu poslova, koji treba da omogući dodatnu optimizaciju broja zaposlenih. Takođe, ugovori koji su na određeno vrijeme se nakon isteka neće produžavati osim u slučaju licenciranog i deficitarnog osoblja“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije