fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNagovještaji većeg snabdijevanja spustili cijene nafte ispod 78 USD

Nagovještaji većeg snabdijevanja spustili cijene nafte ispod 78 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 78 USD, pritisnute nagovještajima da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici mogli povećati proizvodnju kako bi ublažili strah od nedovoljnog snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 77,9 USD. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 69 centi, na 74,34 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se pred kraj sedmice skoncentrisali na izjave četiri izvora iz OPEC+ da razmatraju mogućnost značajnije povećanje snabdijevanja u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju. Trenutni dogovor predviđa povećanje od 400 hiljada barela dnevno u mjesecima do kraja godine.

Vodeći proizvođači su izloženi pritisku velikih potrošača, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Indije, da proizvode više za niže cijene.

Ne može se isključiti mogućnost da će OPEC+ nakon oktobra ubrzati povećanje proizvodnje, smatra Stephen Brennock iz PVM-a, tvrdeći da u grupi baš i nijesu oduševljeni cijenom nafte od 80 dolara.

Jeffrey Halley iz OANDA-e kazao je da bi ishod predstojećeg sastanka OPEC+ mogao i razočarati, jer bi povećanje moglo biti skromno. Neke članice ne uspijevaju da povećaju proizvodnju zbog nedovoljnih ulaganja i kašnjenja održavanja bušotina povezanog s pandemijom koronavirusa.

On je kazao da nekim zemljama visoke cijene nafte odgovaraju, jer im povećavaju prihode.

Teg cijenama nafte bili su jači dolar, koji poskupljuje naftu za imaoce ostalih valuta i prigušuje potražnju, i rast zaliha u SAD-u.

Njihov značajniji pad zaustavio je poskupljenje prirodnog gasa na globalnom nivou budući da je podstaklo proizvođače struje da se okrenu drugim gorivima u zemljama poput Pakistana, Bangladeša i onima na Bliskom istoku.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet strani objavio da je u četvrtak cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 77,72 USD, što znači da je porasla 59 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije